A chili paprikák újszülött Mefisztója

De eddig csak Yeti és a Loch Ness-i szörny látta!

2017. december 26. - bogar.mark

Csak vicceltem nyugi, Ed Currie is látta, hisz Ő nemesítette ki azt a bizonyos Pepper X-et! De, hogy tartsunk egy kis előjátékot, kezdjük a Carolina Reaperrel, mely rendesen megágyaz egy szikrázóan forró hangulatú estének. A Carolina Reaper, vagy más néven a Kaszás, a maga átlagos 1.569.300 és 2.200.000 SHU  legmagasabb bemért értékével nyugodtnak érezhette magát a Scoville skála tetején, már amennyire egy chili paprika nyugodt lehet. Most ne gyere azzal, hogy "hát te hülye gyerek a Scoville skála tetején a tiszta kapszaicin van" mert falnak megyek, most a paprikákról van szó és nem a laboratóriumi úton nyert kivonatról.

Sokkolóan brutális az új rekorder chili! dsc_7784.JPGA képen Carolina Reaper látható.

A Reaper után nemsokkal megfertőzte a médiát rövid ideig a 2.89 millió SHU átlagértékkel bejelentett HP56 - Death Strain chili, mely szintén Ed nevéhez kötődött. Bár a megjelenése óta nem olvasni a mítoszról, elképzelhető, hogy nem sikerült stabilizálni ezt a fajtát. Majd aztán jött egy walesi növénytermesztő, aki olyan új chilipaprikát nemesített, amit még senki sem mert megkóstolni, Ő is csak a nyelvhegyéhez merte érinteni és, ahogy a képen látjátok, valószínű a szemekkel való hipnotizálást is a chilin gyakorolja. Azt állítják, hogy a Dragon Breath fogyasztása esetén még anafilaxiás sokkot is okozhat a tesztelőn, de ha még kóstolni se merte senki, akkor mégis hogy? Bocsánat gyakorlatias vagyok, a pornót se élvezem úgy. Tér-idő kontinuum ugrásról már megbizonyosodtam, de sokk eddig nem volt.mike-smith-owner-of-tom-smith-plants-in-st-asaph-has-grown-the-worlds-hottest-chilli-named-dragons_1.jpgFotó: chroniclelive.co.uk

A nyelvzsibbasztó találkozás után a növénytermesztő elmondása szerint 10 másodpercig csak köpködött... Oszibácsinak és Lalinak lenne mit mesélnie, hogy egy igazi nyaligátor nem köpköd 10 másodpercig. Állítása szerint a Dragon Breath Chillit (A Sárkány Lehelete) a maga 2.480.000 SHU értékével elsősorban gyógyítási céllal került nemesítésre.  Sok ember allergiás tüneteket produkál az érzéstelenítőszerek hatására, számukra valóban hasznos lehet, a kapszaicin tartalmú helyi érzéstelenítő alkalmazása. Lásd például fogaid örző védőjét, karbantartóját, nála például a lidokainra érzékeny páciens kapszaicin tartalmú érzéstelenítőt kap. Bizony, jól gondolod, ezek a chili paprikák már önmagukban nem feltétlen alkalmasak fogyasztásra, ha jobban megnézzük, a könnygáz erejével is vetekednek a mocsok erős chili paprikák, melyek valódi pozitív értelemben vett szörnyetegetek. Természetesen vannak teflonpofájú kivételek, de valljuk be kevesen vagytok! 

Mike Smith "Sárkány lehelete" után pedig jöjjön a chili paprikák újszülött Mefisztója, megsárgult Voldemortja, szörnyűséges Ilse Koch-ja egyenesen a 21. század Prométheuszától,  aki valóban ellopta az istenektől tüzet és odaadta az embereknek, Ed Currie és a PEPPER X! Mi pedig felelősséggel megtanulunk bánni vele, ha már szelídíteni nem tudjuk! Az izgalmakat 2017 tavaszán zúdította ránk Ed, mikor ugyanis először tett közzé képet az interneten a Kylo Ren által vezetett sötét oldalhoz tartozó chilikről!news-worlds-spiciest-pepper-x.jpg

(Photo: The Last Dab / YouTube)

A képen látható mustárszínű démoni chilik a legmerészebb álmodban megjelenő bográcsban rotyogó legtüzesebb hallevet is annyira felerősítik egy incifinci szelettel, hogy a Geiger–Müller-számláló is csak jó étvágyat és kitartást tud kívánni, mindez a halacska könyörgésének kíséretében. Bud Spencernek csak a puffin adott erőt és mindent lebíró akaratot, nekünk Kapszaicinfüggőknek csak a chili! De azért ezt már jócskán be kell osztani, mert aztán az akarat másnap a wc-n érvényesül. Véleményem szerint a nemesítő kegyetlenül feszegeti a határokat, hisz a Pepper X különböző források böngészése alapján a 3.180.000 SHU értéket karcolja a Scoville-skálán. Viszonyításképpen a mindenki által jól ismert mexikói Jalapeno chili, 10.000 és 20.000 között helyezhető el a csípősséget mérő táblázaton. 

KÉT MÓDSZER ALKALMAS A KAPSZAICIN TARTALOM MÉRÉSÉRE:

Scoville organoleptikus tesztje. A csípősség Scoville által kidolgozott eredeti módszere a Scoville organoleptikus tesztje. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni; a csípősséget a Scoville-skálán a hígítás mértéke adja meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák (például a zöldpaprika) Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős. A másik végletet képviseli például a Habanero chili, az egyik legerősebb paprika. Ennek 300 000 feletti SHU értéke azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. A Scoville-féle organoleptikus teszt legnagyobb hátránya a pontatlanság, mivel szubjektív emberi érzékelésen alapul. 

Nagy teljesítményű folyadékkromatográfia. A fűszerek csípősségét (erősségét) napjainkban általában nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával állapítják meg (HPLC, high performance liquid chromatography). Az eljárás együtt méri a különféle csípős anyagokat, és koncentrációit csípősségük intenzitásával súlyozza. Ennek eredményét nem Scoville-, hanem „ASTA csípősség-egységben” fejezik ki (Az American Spice Trade Association meghatározása alapján).

forrás: wikipédia

scoville-sidebar-gear-patrol_1.png

Egy tipp a belelkesült chili termesztőknek, bárhol láttok Pepper X vagy akár Dragon Breath néven hirdetett magokat eladásra ne vásároljátok, ne rendeljétek meg! Igyekszem beszámolni a blogomon mikortól és hol lehet majd hozzájutni, de addig is ne dőljetek be a virtuális sárkányfűárús hirdetésének. Ha hiteles oldalakat szeretnél meglátogatni, akkor tudom ajánlani a Kaszab Ervin oldalát  továbbá a Puckerbutt Pepper Company | Home of the World's Hottest Pepper, és még egy külföldi ám megbízható forrást. 
44bded1100000578-0-image-a-15_1506449244568.jpgKép forrása: www.dailymail.co.uk

Az eddig olvasottakat összegezve van 3 kísérlet alatt álló, nem stabil chili paprika fajta, ami még nincs forgalomban, ellenben a Carolina Reaper rátok vár feldolgozott formában szószként, őrleményként, savanyítva vagy egy egyszerű krém formájában, hisz ilyenkor legalább olyan nehéz friss chilihez jutni, mint levegőhöz a sok finom ünnepi fogás elfogyasztása után.

Te mit gondolsz erről? Nemesítői harc?!

Kövesd cenzúrázatlan írásaim Instagram oldalamon: @hungarianchilifarmer

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.