A chilinek van íze?

Vagy csak az egész a f*szméregetésről szól?!

2017. április 28. - bogar.mark

Ezt most sürgősen muszáj tisztába tennünk, nem a 8 hónapos Karcsikát!

image4257.png

Az előző blogposztra páran reagáltatok, aminek egyrészt nagyon örülök, de volt egykét számomra érdekes hozzászólás, amit szerintem érdemes megbeszélni. Ezúttal szeretnélek kérni kedves olvasó, ha ezen sorokat már elolvastad, semmiképp se kattints az oldal bezárására, mert még a java ezután jön. Ha mindez megvolt és még itt vagy, akkor arra kérnélek meg, hogy mindenképp ülve olvasd ezt a hosszasan "részletezett" gondolatmenetet, majd kedved szerint szólj hozzá, fejtsd ki a véleményed. Hogy miért írom ezt? Nincs komment fétisem és semmi ilyesmi, egyszerűen azt szeretném megmutatni, hogy emberek vagyunk, másképp gondolkozunk, másképp élünk meg dolgokat, tehát nem vagyunk egyformák. Így van ez a chili paprika kóstolása során is. Annak idején Wilbur Scoville (Nem összetévesztendő a Szökés c. sorozat szereplőjével, már azért sem mert Ő cukorbeteg a film szerint.) tehát Scoville cukros vízzel hígított egy adott egységnyi chili paprikát, egészen addig, míg nem érezte a csípősséget. Ugye, hogy ez nem épp a legpontosabb mérés? Hát persze, hogy nem, hisz szubjektív emberi érzéseken alapul. Szerintem már kezded érteni, miről is szeretnénk most írni.

Fórum: NAGYON CHILI! | Instagram: @chiligardener | Facebook: fb.com/sarretichilifarm
revolucion_170320_110.JPG

Nem vagyunk egyformák, mindegyikőnknek más-más a tűrőképessége, nem ugyanúgy fűszeresen étkezünk, nincs két egyforma testrészünk sem, nemhogy két egyforma véleményen lévő józan ember a chiliről. Lehet, te vígan elmajszolod a nápolyi mellé a Szellem chilit, de a szomszéd Pirike már, ha a gangról ránéz a chili növényre is csuklik. Igen, magyarok vagyunk, bennünk van ez a fajta bizonyításvágy, BÜSZKESÉG, "ide nekem a legerősebbet", a "nagyfater paprikájánál úgy se tudsz erősebbet adni kisgyerek" ezeket nagyon sokszor hallottam már vásárokban és fesztiválokon, de elfogadom. Minden társaságban van egy falkavezér, aki csak azért is megmutatja, mennyire bírja az erőset. És igen, létezik, aki kegyetlenül jól bírja, van, aki már teljes fellépő szettet cserélhetne a kóstoló után és a Fekete vonat koncert előtt, de Ő azt mondja inkább megrogyott hangon, hogy ez semmi, majd köszönés nélkül távozik. Gondolom, a levegővétel is fájhat már a delikvensnek. Akad viszont, akinek tényleg nem tudsz elég erőset adni, mert olyannyira bírja, talán már immunis lehet a chiliben lévő kapszaicinre, ami a nyelvünkön lévő hő idegvégződéseket ingerli. (Létezik ilyen?) Vagy egyszerűen csak papagáj volt előző életében. És ez nem függ kortól, nemtől, se semmitől, egyedül talán a fesztiválokon elfogyasztott alkohol mennyiségétől. Bár valahol olvastam, hogy a nőknek nagyobb a fájdalomtűrő képességük. Erre van egy egészen jó és hiteles válaszom, de azt most nem írnám le. 
dsc_4119.JPG

A kommentek között olvastam továbbá olyat is, hogy ez az egész Scoville skála, amely lényegében egy táblázatba foglalja a paprikákat erősségük szerint csupán csak f*szméregetésre való kreálmány! Nos. Nem, a skála nem ezt a célt szolgálja. 

Tóth Edu és a f&#z méregetés, Ő ki is mondja!!!44

 

Ezen a Scoville skálán megtalálható egészen az egyáltalán nem csípős Bell paprikától, a Serrano chili, Thai chiliket túl, sok más chili paprika. Amelyek mellett van egy szám, ami azt jelöli, hogy annyiszeresére kell hígítani egy adott egységnyi paprikát, hogy már ne érezzük az erősséget. Nem laborban dolgozok, nem fogok vegyjelekbe, képletekbe bonyolódni, mert ahhoz nem értek, és különben is a Norbinak se ment. Az az igazság, hogy van a kommentben némi igazság. Nem hiába rendezzük meg már immáron 3. alkalommal a Chilis Csirkeszárny Cselendzsünket. De az igazság része chilire irányul. A chili hozza ki a bizonyítás vágyat, szíccsa' a tüzet.

Fórum: NAGYON CHILI! | Instagram: @chiligardener | Facebook: fb.com/sarretichilifarm

hergeles.jpg

Brutális presztízs, adrenalinbomba, mikor 10-en ültök egy asztalnál és a 12 méregerős szárny elfogyasztása utána még 5 percig ivás-evés-törölközés nélkül ott kell ülni szemben a közönséggel. Majd a dicsőség a tied! Vagy akár fesztiválon megmutatod a csajodnak, hogy kicsim ezt nézd, én aztán bepuszilom a Carolina Reapert könnyek és hidegrázás nélkül. Bizony sokan kihívásnak élik meg, vagy legalábbis egyből erre gondolnak.  Ezzel nincs baj, csak tartsuk tiszteletben más társaink szokásait, akik inkább élvezik az ízeket, mert lehet, ha megfelelő az arány! A szokásaink, tűrőképességünk eltérhet. Te jobban bírod a chilik erősségét, mint én, többet bírsz megenni, de ettől nem kell megkülönböztetni a másikat. A következő hozzászólás szerint a chili paprikáknak nincs ízük. Leégeti a fejed, szétmarja a pofád, ehetetlen és különben is mi értelme már ennek? Igenis van a chili paprikáknak ízük, aromájuk! Kóstolj meg egy vastag húsú Jalapenot, zölden beleharapva azt a roppanósságot semmihez nem tudod hasonlítani. Vásárolj, vagy szüretelj le egy Jalapenot, ráharapsz, szinte olyan hangosan recseg és ropog a ress chili, hogy a szomszéd faluban is meghallják. Az ereje tökéletesen elviselhető, kolbászhússal, sajttal töltve majd megsütve mennyei, az íze pedig függőséget okoz. Egy Cayenne chilit szeletelj zsíros kenyérhez, vagy gulyáslevesbe. Erőssége és íze frankón harmonizál a kacsazsírral, és a fejed se ég le! Majd egy Habanerot vágj ketté és csak illatozd, hasonlítsd össze bármely más chilivel. Egyedül talán a Moruga chili paprika van, ami hasonlóan gyümölcsös és édes aromájú. Ha még nem tetted, nyáron várunk a farmunkon, minden adott. De jöhet egy Szellem chili, Moruga, 7 pot teszt is, hidd el, hogy egészen más ízeket és erőt fogsz érezni, sőt egészen máshogy csípnek. Van, amelyik késleltetve elsőnek az íz dominál, de van, ahol az erő egyből odab*sz, lever a víz, majd a szádban ottmarad egy utóíz. Én azt mondom, ne általánosítsunk, ha chili paprikáról van szó, hisz több mint 3000 fajta létezik a világon, ha jól tudom. És kegyetlenül sokféle a felhasználási módja.
dsc_3521.JPG

Lehet szépen, mértékkel adagolni a chili paprikát lásd a chilis hagymalekvárunkat, vagy az őszibarackos chili szószunkat. Ha a hardcore kategóriába tartozol és igényled a fájdalmat, az endorfinbombát, az eufóriát, hát válogass kedvedre! Ha az extrát keresed, megtalálod a Csokillert, a Csak Norris chili szószunkat vagy a legújabb brutálisan összetett versenyszószunkat, a Jokert. Itt például egy hölgy kóstolja meg a Csokiller nick névre keresztelt termékünket. 

Szőgyényi‎ Rozina: Múlt héten ajándékba kaptam a Lehel csarnokban egy csomag Csokillert, ma megettem. Itt az eredménye...

Én nem kioktatni akarok senkit se, félreértés ne legyen, csak jobbnak láttam leírni mindezt, amit tapasztaltam. Egészen biztos vagyok abban, hogy lesztek páran, akik nem értenek velem egyet. Elfogadom. Az Erő legyen veletek!


Fórum: NAGYON CHILI! | Instagram: @chiligardener | Facebook: fb.com/sarretichilifarm

#peacelovechili

gerilla_gourmet-315.jpg

 

Következő poszt egyenesen a fóliából/ról fog érkezni/szólni. Én Márk voltam, nem aki pucsít a képen, Ő az öcsém. Az Erő legyen veletek!

cats_5.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virgo 2017.05.17. 10:56:31

Ha jól értem, itt két fő kérdés fogalmazódik meg. 1. Faszméregetés-e minél erősebb chiliket virtusból lenyomni a torkunkon?
Hát, szerintem legalább részben az, de nem látom be, miért ne csinálhatnák az emberek, ha erre vágynak. Én ebből kimaradok, mert nem szeretek csuklani, és nagyon nehezen tudom abbahagyni.

2. Van-e íze ezeknek a nagyon erős chiliknek?

Határozottan állíthatom, hogy van. Tavaly kétféle chilim volt, egy moderált, Jalapeno purple, meg egy közepesen erős habanero, Maya Red fantázianevű. Mivel nagyon későn kerültek ki szabadföldbe, ezért kevés is ért meg, de volt egy kb 2 decis befőttesüvegnyi chilipelyhem, amit szeptembertől egész mostanáig használtam, az utóbbiból. Eleinte persze nem tudtam a mértéket, és előfordult, hogy csak én tudtam megenni a kaját... de ha annyit rak bele az ember, amennyit kell, akkor igenis ki lehet érezni az ízét, ami ennél a habaneronál egy érdekesen gyümölcsös aroma volt. Az erősséghez pedig bizonyos határok között hozzá lehet szokni.Tehát ha valaki nem kapsziicin és fájdalomfüggő, akkor rakjon mértékkel a chiliből, és semmi baj nem lesz.