Így jársz, ha mohón chilit zabálsz.

Másfél millió scoville és egy harapás!

2017. április 27. - bogar.mark

img_0095-horz.jpgSzervusztok! Most, hogy a palánták szépen fejlődnek és csak a szellőztetésre, locsolásra, tápoldatozásra, fűtésre, esetleges betegségekre-kártevőkre kell figyelni jut egy ici-pici idő írni is.  A YouTube csatornánkat böngészve megnéztem újra Trabarna videóját és nem hagyhattam szó nélkül. Barna egy igazán őrült taktikával rontott neki a friss chili paprikáinknak, és mint a videóban is elhangzik, eléggé elhamarkodott volt.

Ami igazán betetette nála a kaput és feltette az i-re a pontot, a nemrég még világrekorderként tituált Trinidad Moruga Scorpion Butch T. A Trinidad és Tobago szigetekről származó chili paprika egészen 2012-ig Guinness World rekorder volt. A legmagasabb bemért értéke  több, mint 2.000.000 SHU volt. A chili eleinte zöld színű, majd pirosra, illetve sárgára érhet be (Fajta függő). Amit Barna kóstolt az egy Moruga Yellow chili volt, az íze egészen kellemes, trópusi gyümölcsös, de mindössze 1,8 másodpercig. Érdemes testben és lélekben erősen felkészülni, hogy kiérezzük az ízeket, aromákat mielőtt még tejért, vízért, ételért, levegőért vagy egy másik testért ordítanánk. Mindeközben a "Chilis Csirkeszárny Cselendzs" országos erősevő versenyünk szárnyra kapott. Következő állomás május 5-e MAD Budapest, majd Debrecen Pulykanapok! WAOOOOOOOOOOW!  Na térjünk vissza erre az eszeveszett erős chilire.

700-800-szor ERŐSEBB, MINT A CSERESZNYE PAPRIKA!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz: ITT.

dsc_1802.JPG

A Moruga Skorpió (Lásd a képen a sárga színű) előtt diadalmaskodott az Infinity chili, Bhut Jolokia vagy más néven Naga Jolokia és a Naga Viper. A Naga Viper Angliából Gerald Fowler kezei közül került ki a piacra. Megközelítőleg 1.382.118 Scoville egységgel bírt a chili paprika, ami nemsokkal maradt le a következő világrekordertől. 2011-ben mikor megjelent a Trinidad Moruga Scorpion Butch T. 1.463.700 SHU-val bírt a Scoville skálán.

A videóban megtalálható Trabarna, Moruga Skorpió chili és könnyek!


Kövess minket Facebookon, ahol most két nyereményjátékhoz tudsz csatlakozni!

moruga.JPG

 

Facebook csoport.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nbl 2017.04.28. 09:40:14

Érdekelne, hogy mérik ki pontosan azt, h egy fajta milyen erős ... a skála lényegét ismerem, a bajom azzal van, h sokszor egy tőről leszedve sem egyforma erősek a paprikák ... amikor csinálnak egy ilyen összehasonlítást, honnan tudják, h a fajta legerősebb példányét tesztelik?

Gyűrött Papír 2017.04.28. 09:46:50

@Nbl: Szerintem nem tudhatják, ahogy mi sem tudhatjuk a Kalahári sivatagban nincs-e gyorsabb futó Usain Boltnál. :)
Azért írják, hogy a "a legmagasabb bemért értéke".

Dr. Trejo 2017.04.28. 10:48:10

@Nbl: Ez a skála a papírkutyáknak van, hogy egymáshoz mérhessék magukat.
Az igazi férfiak leszarják a számokat, csak szimplán elfogyasztják az erős paprikát és jót mosolyognak a csukló, visítozó ceruzapöcsű hülye gyerekeken.

Gyűrött Papír 2017.04.28. 12:35:33

@Dr. Trejo: De te nem eszel olyan erőset, mint én! :)

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.04.28. 13:07:50

@Nbl:
Ezt pontosan nem tudom, de szerintem ránézésre valamilyen szinten megállapítható. Minden fajtának megvannak a maga jellegzetességei, a termelő is megismerheti a növényt, szóval ezek alapján meg lehet tippelni szerintem jó hatékonysággal. Teszem hozzá, hogy 150%-osan táplált növények esetében egy tövön lévő termések között nincs is jelentős különbség, kivéve persze, ha valami gond éri a bogyót, de ezzel meg visszakanyarodtunk a szemmel látható részhez.
Szerintem.

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.04.28. 13:12:03

@Dr. Trejo:
Szerintem az ízlésbeli különbségekből nem lehet ilyen tulajdonságokra ("igazi férfiak", "hülye gyerekek", stb) következtetéseket levonni. És fölösleges is (ok nélkül leszólni másokat) különösen. A lényeg, hogy mindenki élvezze a paprikával és a kapszaicinnel járó előnyöket (és az egészségre gyakorolt jelentős pozitív hatását).

Szerintem.

Dr. Trejo 2017.04.28. 13:23:15

@CsendPenge: Nem kel olyan komolyan a kissé szarkasztikus, csili paprikával fűszerezett macsó dumát.
A "ceruzapöcsű hülye gyerek" jelző azoknak szólt, akik előszeretettel jaszkariznak erős paprika fogyasztási szokásaikkal, aztán amikor az ember azt mondja nekik az asztalnál, hogy ebből meg ebből vágjunk be ötöt, akkor szerényen csak egyet, vagy egyet sem kérnek. :-D

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.04.28. 14:00:15

@Dr. Trejo: Örülök, hogy nem állt szándékodban megbántani senkit. Javasolnám, fogalmaz óvatosabban és/vagy egyértelműbben, mert így félreérthető volt.

NastroAzzurro 2017.04.28. 15:06:17

A chili szeretete nem a f*sz méregetésről szól. Én jobban bírom az erőset mint te. Én a mogurát is színtiszta kapszaicinporba mártogatom és mogurapálinkával öblögetem le.

Irbisz 2017.04.28. 19:10:56

"Érdemes testben és lélekben erősen felkészülni, hogy kiérezzük az ízeket, aromákat mielőtt még tejért, vízért, ételért, levegőért vagy egy másik testért ordítanánk."

Mivel nekem mar az erös pista is ehetetlen, arulja mar el valaki, hogy mifele izt, plane aromat lehet erezni a csipössegen kivül, mert ha az erös torma v. bors fogyasztasabol extrapolalok, akkor kizartnak tartom hogy barmifele izt, aromat lehet erezni ha eg az ember pofaja a meregerös kapszaicin kivonattol.

ComLo 2017.04.28. 19:11:51

Az egész nálam akkor bukott meg (a fent említett "egy tövön is különböző erősségű paprikák vannak" problémán túl (bár azért általában pont ezért tol-ig skálát szoktak megadni), hogy a 3 éves kora óta, thai chilin nevelkedett DK Ázsiai barátnőm, akinek olyan kajái vannak, hogy mindenkinek lángol tőle a gyomra is ... Szóval ő tavaly meglátogatott, és a Scoville skálán, 100-ad annyi sima csípős paprikát alig bírta megenni merthogy "máshogy, szokatlanul, és erősebben csíp". Szóval a sima kapszacinszinten kívül is számíthat más, lehet hogy amihez "tökösnek kell lennie" valakinek, az a másiknak meg sem kottyan, és különböző dolgok, csíphetnek különböző képpen. Pl aki próbálta már a Habanero-t, isteni húsos, és baromi finom "füstös" íze van, ami adott esetben még el is nyomja az erejét. Szóval az egész skála csak farokméregetésre jó, szerintem is.

bogar.mark · www.chilifarm.hu 2017.04.28. 20:21:12

Kedves Kommentelők! A csípősség meghatározása a skálán kívül szubjektív vélemény, mindenki másképp bírja az erőset. Találkoztam már olyan 9 éves kis sráccal, akivel nem fogott ki a Szellem chili (durván 1 millió shu), nem érezte az erejét. De tudok olyat is, akinek már a Jalapeno chili paprika feladja a leckét. De ez így van rendjén, nem vagyunk egyformák. Mindig elmondjuk, hogy a mértékletesség nagyon fontos, és ismerni kell a saját határainkat. Persze, van aki dacol az elemekkel és a végsőkig húzza, de azt már saját felelősségre szoktuk ajánlani. Láttunk már rosszul lenni embert a chilitől, volt már lány aki feküdt a chilis standunk mögött, mert annyira megviselte a kóstoló. (Ami előtt természetesen tájékoztattuk és vállalta.) Szóval összegezve a kommentek sorait, a Scoville skála egyáltalán nem f*szméregetésre van, hanem inkább a paprikákat sorolja be egy táblázatba erősség szerint. Az, hogy kinek mi a célja, hogy megmutassa, hogy ő aztán legény a gáton vagy csak szimplán szereti a chilit, mint fűszert az egyéni. Igenis lehet különbséget tenni chili és chili között. Ha bizonyítani szeretnétek tudom ajánlani az országos chilis csirkeszárny evő versenyünket, de nyáron lesz friss chili evő versenyünk is.
-Az ízek-
A Habaneronak kellemes trópusi, gyümölcsös ízvilága van, a szellem chili az én véleményem szerint egy kesernyésebb ízt birtokol, de ami efelett van mondjuk egy 7 pot brown, vagy egy Moruga, Carolina azok már edzett ízlelőbimbókat igényelnek, ugyanis ott másodpercek kellenek, hogy kiérezd az ízét. Ellenben a magyar hegyes erős paprikával ezek a chili aromásabb és nem direktben a nyelved hegyén teljesednek ki, tehát érezni lehet az ízeket. De például az ide látogatóknak Jalapenot töltünk darált hússal, sajttal és egy teljesen kellemes csípős étel, amit bárki el tud fogyasztani. :)

Nagy szeretettel várunk mindenkit a farmunkon idén nyáron is. Ha erre jártok ugorjatok be, lehet kóstolni, tesztelni, és szétnézni a farmon.

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.04.29. 00:01:51

@Irbisz: Sajnos ha valaki folyamatosan feszegeti a határait erős terén (annyit eszik belőle, amennyit csak tud és gyakran) akkor a szervezet hozzászokik, és ami régen csípős volt, az már nem lesz az egy idő után. Sajnos. Tehát lehet olyan ember, akinek már nem erős az ilyen szuper tuning chili sem, viszont így érzi azokat az ízeket is, amikor ott vannak.

Szerintem.

bogar.mark · www.chilifarm.hu 2017.04.29. 00:03:24

@CsendPenge: Egyetértek! Hozzá lehet szokni, és valamilyen szinten függőséget is tud okozni. Amiről részben az endorfin is tehet.

bogar.mark · www.chilifarm.hu 2017.04.29. 00:05:34

@CsendPenge: Hajdú-Bihar megye, Tetétlen. :)

Videó: www.youtube.com/watch?v=4Qk70fq4zT8

Térkép: https://www.google.hu/maps/place/S%C3%A1rr%C3%A9ti+Chilifarm/@47.3131791,21.304922,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xd2b76b1f561bc222?hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwjX3aKOlMjTAhVG3SwKHahhDr8Q_BIIczAL

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.29. 16:12:42

A chili is háromszor csíp, gondolom... :-)

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.04.29. 18:19:23

@chilimark: Sajnos nagyon messze tőlem :(
De szerencsére van posta :) Hol/hogy is lehet tőletek rendelni?

bogar.mark · www.chilifarm.hu 2017.04.30. 10:56:21

@CsendPenge: Van egy webshopom, a www.chilifarm.hu, GLS futárral szállítunk ki. Egyelőre még bajlódok a webox, foxpost pluginnal, de idővel az is visszaáll. Egyébként sokat járunk Budapestre, és az országban vásárokra, fesztiválokra mindenfelé. :)

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.05.06. 15:19:58

@chilimark: Huhh, kicsit elkalandozódtam...

Néztem az oldalt, volna egy kérdésem: A "Bhut Jolokia - őrölt" (chilifarm.hu/termek/bhut-jolokia-orolt/) terméknél a képen egész paprika van. Akkor ez most őrölt vagy csak szárított?

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.05.06. 15:36:22

@chilimark: Hááát, kicsit furcsa a jelszó beállítás a regisztrációnál. 13 karakter hosszú, kis/nagybetű/szám kombó jelszó nem volt elég a rendszernek. Így csak az tuti, hogy le fogja írni az átlag felhasználó, mert nem tudja megjegyezni... kinek jó ez?