Így neveljük a világ legerősebb chilijét

Február eleje: közeledik az első magvetés ideje. I. rész

2017. január 08. - bogar.mark

Olyan kis ártatlanok, kedvesek és szépek. Majd felnőnek, gyönyörködsz bennük, termést hoznak és leszakítják az arcod. (Carolina Reaper társai)

dsc_7375.JPG

Gondoltad volna, hogy a farmunkon csak februárban kezdünk hozzá a magvetéshez? Az adott év chili paprika inváziója Magyarországon ebben a hónapban zajlik. Az ünnepek utáni időszakban (Január hónap), a kertben lévő munkálatok és vásárok, fesztiválok töltik ki mindennapjainkat. Idén a területünk egy 5000 nm2-es portával bővül, ahol szabad földben szeretnénk Habanerot, Jalapenot, Cayenne chilit termelni. Sokan érdeklődtök, hogy lehet-e nálunk magot vásárolni, vagy épp tudunk-e ajánlani megbízható forrást. Most válaszolunk kérdéseitekre itt is. Jelenleg a Sárréti Chilifarm nem értékesít magokat, de május környékén szépen felnevelt egészséges palántákat vásárolhattok tőlünk, személyesen a farmon. Hogy tudunk-e ajánlani megbízható mag forrást? Természetesen. A kezdetektől fogva megbízható partnerünk az Amszterdamban megtalálható Pepper Seeds, illetve az idei évtől az M-Garden Agro magjait is próbára tesszük nagy mennyiségben. Most pedig szeretném megosztani veletek Édesanyám beszámolóját a magvetésről.

dsc_7402_1.JPG

Bogárné Rábai Edit:  Édesapám kertészetében, fűtött fóliákban kezdjük sok-sok éve a magvetést, palántanevelést. Három fóliasátrunkban vegyestüzelésű kazánokkal fűtünk, amelyekre fűtés csövek vannak kötve. Úgy képzeld el, mint egy padlófűtést. Az asztalok alatt futnak végig a csövek, így biztosítva a megfelelő hőmérsékletet a növényeknek, termesztő közegnek. De volt már olyan farkasordító hideg is, hogy nem volt elegendő a kazán. Ekkor a nyári konyhából a sziesztát ki kellett vinni a sátorba, és rásegíteni a fűtésre. A magokat a tavalyi év tapasztalataiból tanulva előcsíráztatjuk. Van erre egy nagyon jól bevált módszerünk, de az hadi titok! :) 

Tipp: Minden háztartásban van papírtörlőkendő és legalább egy Baywatch dvd, melynek a tokja tökéletesen megfelel a magok csíráztatásához. Röviden a teendő, hogy a magokat a dvd tokba helyezett, bevizezett nedves törlőkendőre cuppantod, majd becsukod. Érdemes meleg helyre tenni a tokba zárt jövő kapszaicin reménységeit, WI-FI Router teteje vagy a radiátor tökéletesen megfelel. - BM.

Most jöhet a kérdés, hogy nekünk mekkora Wi-Fi Routerünk vagy radiátorunk van. Nem, mi a padlófűtés segítségével és egy régi szekrény átalakításával oldottuk meg. cats_1.jpg

 - A magokat papírral kibélelt Kekkila tőzeggel megágyazott 5 cm magas ládákba helyezzük. A földet miután a ládába került, langyos vízzel belocsoljuk. Majd két maroknyi magot szórunk szét nagyjából egyenletesen a ládában, amiből átültetésnél megközelítőleg 800-1000 db kis palántát kapunk. (Ebben az esetben nincsenek előcsíráztatva a magok) Ekkor még nincs befejezve a munka, hisz a magok a tőzeges közegben "takaró" nélkül vannak. Most jön a varázslat! 0,5 cm vastagságú jó minőségű földet, Kekkilával keverve egy szitán keresztül ráhintünk a magokra.

- Majd újból, de most permetezővel meglocsoljuk.  A virágmagoknál nem kell vastag földrétegnek lennie. Apukám mindig azt mondja, hogy amekkora a mag, annyi földrétegnek kell fednie. Minden nap permetezővel 2-3 alkalommal meglocsoljuk, attól függ mennyire napos az idő, illetve letakarjuk fóliával, hogy ne párologjon el a nedvesség, másképp a csírázás sikertelen lesz. A fóliára lehet pici lyukakat  szúrni, hogy kapjon egy kis levegőt a föld. Kerüljük el a gombásodást.

Tipp: Ha otthon tejfölös poharakban szeretnétek megoldani a palántanevelést, ne felejtsetek lyukat fúrni az aljára, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Amennyiben a magot ilyen pohárba teszitek, érdemes minél kisebb poharat választani kezdésnél. 

Amikor megindulnak a magok már nem kell letakarnunk, csak a vízre kell figyelnünk, ne legyen nagyon nedves és száraz se a föld. Mint már említettem virág magokat is szoktunk vetni apukámmal. Mire a mi paprikáink pikírozásra kerülnek, addigra apu virágjait is hungaroceles tálcákba átültetjük. A paprikákat legalább négy szikleveles "korukban" szabad átültetni kis cserepekbe, vagy hungaroceles tálcákba. Egy fiolába, 1 darab palántát teszek. A tőzeges földbe vékony tollal lyukat készítek, mely mérete függ a palánta gyökérzetétől. Finoman beleteszem a palántát a földbe és, mint a kinti ültetésnél mellé nyomom a földet majd újból belocsolom.
dsc_0500.JPG

(FONTOS! Ne árasszuk el vízzel a tálcákat) Érdemes figyelni a párát, az állandó hőmérséklet mellett, hisz gyakori eset a palántadőlés, gombásodás. Növényeinket folyamatosan szoktatjuk hozzá a szellőztetéshez,. Amikor a palántáink szép nagyok és az idő is engedi (Fagyosszentek után) a földeket, fólia sátrakat előkészítjük és jöhet a kiültetés!dsc_0410.JPG

 dsc_0411.JPG

 Csatlakozz csoportunkhoz! g3486_1.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Denimm 2017.10.05. 15:24:45

Az m-garden magjai bevaltak? mindbol az lett aminek eladtak? megbizhato magforras? az infot elore is koszi.

bogar.mark · www.chilifarm.hu 2017.10.29. 19:45:07

@Denimm: Szia! Igen, meg voltunk velük elégedve! Megbízható és segítőkész Ervin!