A nő, aki palackba zárta Csak Norrist!

Bemutatkozik a Sárréti Chilifarm konyhafőnöke'.

2017. január 06. - bogar.mark

dsc_1432.JPG

Bogárné Rábai Edit: Már fiatalon életem részévé vált a kertészkedés. Mondhatni ebbe az életformába születtem bele testvéreimmel, hisz szüleink növénytermesztéssel foglalkoztak. Nagyon sok szép emlékem van azokból az időkből. Tavasszal kezdtük a palánták nevelését, majd a megtermelt zöldségeket, virágokat ősszel a környékbeli piacokon értékesítettük. Emlékszem savanyú káposztát készítettünk édesanyám receptje alapján testvéremmel, amit úgy kellett akkoriban elképzelni, hogy felváltva egymás kezét fogva bemásztunk a hordóba, hogy tudjuk taposni, tömöríteni a káposztát.

dsc_2917.JPGEleinte jó mókának tűnt, de nap végére már nagyon fárasztó volt. Szüleim hatására 1989-ben az Irinyi János Élelmiszertartósító és konzervgyártó szakmunkás iskolában tanultam tovább. Gyakorlati helyem a Deko tartósítóipari vállalatnál volt Debrecenben. Majd 1992 augusztusában már a Deko Apple gyümölcssűrítmény üzemében kezdtem el dolgozni.

A chili paprikával való találkozásom:

cats2.jpgEleinte idegenkedtem az erős paprikától, fontos volt, hogy megismerjem az erősségüket és ízüket. Számomra ez hatalmas kihívás volt, hisz a tapasztalatok után ki kellett találni milyen termékeket készíthetek belőlük. Az első főzést nem fogom elfelejteni soha. Mint minden jó háziasszony az elejétől kezdve kóstoltam. Nos, gondolhatjátok, hogy egy Habanero, Szellem chili főzet kóstolása során milyen érzések lehettek bennem. Idővel természetesen ez tudatossá vált, sokat tapasztaltam, tanultam.  

Amikor megkóstoljuk milyen lett az első főzet. A fele sem tréfa... Egyébként általában nem szemmel kóstolunk, tesztelünk, de ez egy kivételes eset volt. 

De ami igazán feltette a pontot az i-re, az a mosogatás volt.  Ha a főzés hatalmas kihívás volt, akkor ez a része a munkafolyamatnak egyenesen a pokol. Hisz minden edényem átvette a chili erejét! Mikor még a konyhánkban főztem, a meleg víz és a lábasok találkozása olyan hatással volt a gyermekeimre, hogy 1 másodperc alatt mindenki a szobájában ajtókat kulcsra zárva várta mikor leszek kész. De volt, hogy bekerült a mosogatógépbe a tányérok, villák, más „steril” edények mellé egy lábas, amiben előtte chilit főztem. Ettetek már madártejet chilisen? Nekem sikerül így is elkészíteni, de a férjem így is szerette!
cats.jpg

A paprika termesztése nagyon szép feladat, hisz a magvetéssel kezdjük majd pikírozzuk, amit nagyon szeretek. A kiültetett paprikák fejlődését szeretem végig kísérni, jó látni amit az ember felnevelt, hogy teljesedik ki! Hogy szeretem-e a munkám? Igen, még ha nagyon fárasztó is. A magvetéstől a feldolgozásig kiveszem a részem a munkafolyamatokban. Szüleim megtanítottak arra, hogy szeressem a munkámat.

dsc_9192.JPG

dsc_7976.JPG

dsc_8012.JPG

Csatlakozz közösségi csoportunkhoz!

g3486_1.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.