Miért legyek kertész?

2016. június 21. - bogar.mark

15218292_1194909533887917_1531922826_n.jpg

"In my garden there is a large place for sentiment. My garden of flowers is also my garden of thoughts and dreams. The thoughts grow as freely as the flowers, and the dreams are as beautiful"dsc_6237.JPG

A városi környezetünkben, mindennapokban sokszor elfelejtünk megállni egy pillanatra és a világon elcsodálkozni. Elveszítjük azt a szoros kapcsolatot a természettel és az ebből származó erőt és örömöt, amit a hobbikertészek tapasztalnak meg miközben színpompás birodalmukat szépítgetik egy-egy újabb palánta elültetésével vagy gyomlálással szabadidejükben. Nincs is jobb érzés, mint büszkén szemügyre venni a hónapokon át gondosan ápolt csemetéinket és tudni, hogy a két kezünk munkája kerül az ebédlő asztalra.

Növényekkel foglalkozni jó és hálás feladat- már évszázadokkal ezelőtt is megállapították : a természet megnyugtatja és felderíti az embert. A kertészet jót tesz a testnek és a léleknek is. Hiszen egyben a hely, ahol gondolatok, ötletek és álmok nőnek. A "zöldben" töltött idő élménye minden tekintetben hasznunkra válik. De miként is?

chili13.jpg
#1. - Mentális kikapcsolódás

A kertészkedés kiváló stresszoldó, terápiás és léleküdítő program. Fejleszti a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzékünket, emellett alvászavarokra is kitűnő alternatív megoldás. Egy holland kutatásban nemrégiben részt vevő, mindössze harmincperces kertészkedést végző csoport tagjainak vérében jelentősen alacsonyabb volt a kortizol ( másnéven stresszhormon ) szintje az előzetes adatokhoz képest.

Miközben a szabad ég alatt kertészkedünk, testünk a nap UV- sugarainak hatására D-vitamint termel, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz, fogakhoz, illetve csökkenti a különböző rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatát is.img_8099.JPG

Sokan napközben multitasking feladatokat látunk el, a figyelmünket több dologra kell együttesen fordítani és nem jut időnk a mentális pihenésre. Mindenképpen javasolt olyan hobbit választani, ahol figyelmünk nem a megszokott, rutinná vált teendők körül forog, kreativitásunk, képzeletünk szárnyalhat, és élvezzük is az aktivitást – kertészkedés esetében a frissen rotált, nedves föld és a növények gyógyító illatát, a levelek tapintását és a palántáink által hozott zöldségek, gyümölcsök finom, természetes ízét.

dsc_3174.JPG

Meglepő tény #2 : Orvosszakértők megállapították, hogy közel 50%-al kisebb volt a demencia, vagyis a szellemi képességek hanyatlásának kialakulása azoknál az idős embereknél, akik rendszeresen kertészkednek, szemben azokkal, akiknél ez a tevékenység kimaradt. Több esetben használják a kertészetet gyógyításra- Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél létrehoznak úgynevezett “memóriakerteket”, így a lakók könnyebben visszatalálnak a kiindulási ponthoz.
dsc_8400.JPG
#3. Gyógyír, terápia a lelki sérülésekre

A mai világban növekvő számban szembesülünk lelki, pszichés problémákkal, depresszióval és pánik betegséggel. A kertészkedés által az ember megszabadulhat, kitörhet ezekből- aki kertet ápol, saját problémájára is nyitottabb lesz, jobban elfogadja betegségét, hajlamosabb megbirkózni a nehézségekkel. A cseperedő  növények arra emlékeztetnek, hogy képesek vagyunk a pozitív változásra és fejlődésre. A kertészkedés során ugyanis rengeteg olyan alkalom, pillanat adatik, amikor a kertész átélheti, hogy újra képes valamit megtenni.

dsc_4497.JPG

#4. Vesszenek a kalóriák és a felesleges kiadások !

A magunk termesztett növényekkel többek között pénzt spórolhatunk és ezen felül tudatos fogyasztókká válva a családunk számára egészségesebb ételeket készíthetünk. Emellett a  kertészkedés közben végzett testmozgással 300-400 kalóriát égetünk óránként, így hosszú távon javítja a testtömegindexünket.

dsc_2872.JPG

 #5. Kreatív gyermeknevelés - kertészkedés mint készség fejlesztés

A közös kerti kapirgálással hasznos és minőségi időt tölthet együtt a család a szabadban. A lényeg, hogy a gyerek úgy érezze : Ő otthon fő kertész. A felnőtt tanácsokat ad, megmutatja,miképp kell ültetni, a második növénnyel már a gyerek is meg tud birkózni. Így megmutatjuk neki  az ismeret szerzés izgalmas folyamatát, felelősségre, figyelemre neveljük.dsc_1511.JPG

 Kövess minket Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2016.06.21. 20:30:47

86 éves ismerősöm kertjét mindig csodálom. Tőle veszem a babot, kapok palántát, és akkor még a sok virágról nem is beszéltem amit gondoz. Mindeközben kirándul, érdekli a történelem.

Az a probléma, hogy mostanság kertészmérnöknek kell lenni, ahhoz, hogy élvezzük a munka gyümölcsét. Mindent permetezni kell, aztán vannak a meztelen csigák, a tetűk. A boltban vásárolt vető magok is hibásak. Részemről, és másoktól is csak panasz van a magokra. A nagy gazdáknak nem probléma, mert nagyban veszik a vetőmagot, de a kiskertekben egyre többször kell ujra vetni például a zöldséget. Nem csodálkozom, ha sokan feladják, meg nem is divat manapság a munka:)

Mindennek ellenére a posztban írtakat népszerűsíteni kéne, mert a kertészkedés egészségre gyakorolt hatása a fenti példámban is kimutatható:)