Melyik a legerősebb chili?

2015. december 15. - bogar.mark

dsc_4890.JPG

Ez volna az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a standunknál, ami a kezdetektől fogva végig kísér minket. Se puszi, se pá jön a kérdés: "melyik a legerősebb chili?", aztán persze a többi: "készült belőle termék?", na meg, hogy a nagyfater kertjébe termő paprikától nincs erősebb a világon.

Ilyenkor érzékeny ponthoz közelít a beszélgetés, mivel a Scoville skálánk segítségével betájoljuk, papi paprikáját és például a Fire in the hole szószunkban található chiliket. A kedves érdeklődő nem esik pánikba, természetesen szerinte ez nem így van, hát lássuk a medvét! A nyári vásárokon, illetve egészen addig míg friss chilikkel tudunk szolgálni, mindig van kóstoló 5-6 fajtából a standon. Tehát, Jalapeno->Cayenne->Thai Chili->Habanero->Ghost Chili->T.Moruga Scorpion-> Carolina Reaper, ilyen sorrendben. Mindig elmondjuk, hogy fontos a mértékletesség, szóval kezdjük az elején. De sokan nem vacakolnak az előjátékkal, így az információkat félre téve bekapnak egy tetszőleges chilit. Legyen az a világ legerősebb paprikája vagy csak egy kellemesen csípős Jalapeno. Több esettel találkoztam már, volt az őszinte, aki a hűb@zdmeg kifejezéssel elismerően jelezte, hogy kóser a cucc. Volt olyan is aki, verejtékeivel küszködve, szemgödrében árvízzel, csinos tarkóját vakarva közli, hogy a nagyfateré durvább. Emlékszem ősszel a debreceni kirakodóvásáron, nagy tömeg előttünk, millió kérdés és egyszer csak egy biciklis srác benyúl a tálcához majd elcsen egy Habanero szeletet. Mi nem sajnáljuk, mert azért van ott, hogy kóstolják az érdeklődők. De, hogy két szót se várt a srác, hogy ez mégis milyen, vagy mennyire csíp, az szerintem felelőtlen volt. Na meg is lett az eredménye, 5 perc múlva a villanyoszlop tövében lógó nyelvvel ült és imádkozott az életéért. De volt szerencsém megismerni olyan hölgyet, akinek egy karika Moruga Scorpion sem okozott gondot.dsc_4720.JPG Na ez viszont megrázó volt, én már az illatától prüszköltem, ő meg szemrebbenés nélkül hömpölygette a szájában, majd ilyet mondott, hogy az íze tényleg citrusos és milyen FINOM. Nagyra tárt szemekkel álltam előtte, és elismerően pakoltam egy kis tasakba a legerősebb chilikből kettőt, hogy ha otthon kedve támad a szendvicsbe paprikát tenni, legyen kéznél. Öt év elteltével látom az embereken a változást. Nem félnek az újdonságoktól, nem az jut eszükbe a chili paprikáról, hogy egy ehetetlen méregerős paprika. Tudják, hogy ez mértékkel igenis egy fűszer, ami az ételeknek plusz ízt ad, megfelelő csípősséggel párhuzamban. Aki nem riad el az extrém erősségtől annak egy Csak Norris, Nyelvterpesz igazán jó megoldás lehet, de aki csak a csípős, pikáns ízeket kedveli azoknak is rengeteg lehetőség nyílik, gondolok itt a BBQ szószunkra, a Macskapöcse, Macskajaj krémünkre, de még az őrlemények is kiváló ízesítők lehetnek.  dsc_4829.JPG

Múlthéten történt az eset, hogy egy idős úrral beszélgettem és mire szépen elmondtam a mondandómat, hogy indult a vállalkozás, milyen paprikákat termelünk, családi vállalkozás és hogy mik a távlati terveink. Elhagyta a számat az a mondat, hogy ezek a termékek Magyarországon termelt paprikából készültek, a magvetéstől egészen a szüretig, mindent mi végeztünk. No ekkor jött egy meglepő válasz: "MOST AKKOR VERJEM A MELLKASOMRA, HOGY MAGYAR?" Picit megállt bennem a vér, mire feltettem volna a kérdést, hogy mi ezzel a baj, már hátat fordított nekem... dsc_4912.JPG

Szerintem nem kell a mellkasunkra verni, sőt az fáj, na meg ha nyáron a nagy kánikulában félpucéran póló nélkül a mellkasomhoz vágnak egy Habanerot, ami ráadásul meg van vágva... hát az, hogy égne.. Komolyra fordítva, szerintem büszkék lehetünk erre, és én büszke is vagyok arra, amit a szüleim elértek és kis hazánkba hoztak.  De ez már egy következő poszt lesz...

 

A kérdésre pedig a válasz: CAROLINA REAPER

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2015.12.16. 08:57:23

A skorpió tényleg lassan lesz erős, először érzed az ízét is :) Nekem a Nagák jobban bejönnek, azok a hátsó garatfalon nagyon tüzesek. A skorpió az egész szájban tüzel, nagyon kellemes. Carolina reapert még nem kóstoltam.