A chili paprika teleltetése

2015. október 13. - bogar.mark

A paprikát, annak ellenére, hogy évelő növény általában 1 évig szokták termeszteni. Ha betartunk bizonyos kezelési eljárásokat, akkor hamarabb lesz termésünk tavasszal, mintha hagyományosan magról nevelnénk a növényünket.bonchi2l1qpl.jpg

Először is klikk [ide], majd mehet tovább az olvasás.

Átteleltetés esetén bizonyos előnyökre teszünk szert a tavasszal vetettel szemben. Többek közt azt, hogy már őszre fejlettebb gyökérzet fejlődik ki, amely biztosítja a következő évi nagyobb terméseredményt. A paprika melegigényes növény, a késő tavaszi és a kora őszi fagyok egyaránt megviselik, ezért mielőtt lecsökken a hőmérséklet a számára kritikus szintre, el kell végezni a teleltetéshez szükséges feladatokat. Emellett tudnunk kell, hogy a paprika igényes a fényre is. Hosszúnappalos növény, amely azt jelenti, hogy 12 óránál több megvilágításra van szüksége a virágzáshoz. Ellenkező esetben a virág nem tud megkötődni, a meglévőket pedig elrúgja a növény, így a terméskötődés elmarad. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken a paprika optimuma alá, akkor mélynyugalmi állapotba kerül, így telel át. Majd a következő tavaszon kihajt. A Capsicum annuum fajtákat a legnehezebb átteleltetni (Pl.: Cayanne, Jalapeno), ugyanis ezek, ahogy a neve is utal rá egyéves növények (annuum=egynyári).

Átteleltetés feladatai:

  1. Helyválasztás

Az előzőekben kiderült, hogy a paprika melegigényes növény, ezért télen is olyan helyen kell tartani, ahol minél több természetes fényt kap. Erre megfelelő helyek a világosabb ablakok, párkányok, üvegházak, stb.. Emellett fontos az is, hogy a választott környezetben meg tudjuk védeni a növényt a fagyoktól.

  1. Szelekció

Átteleltetésre ki kell válogatni, azokat az egyedeket, amelyek a legjobb kondícióval rendelkeznek, mivel ezeknek lesz a legtöbb esélyük az életben maradásra. Olyan paprikát kell kiválasztani, amely mentes mindenféle kártevőtől és kórokozótól. Az egészséges növényeket, pedig lehetőleg szeparáljuk el a betegektől, hogy a későbbi fertőzéseket is elkerüljük. Szedjünk le minden termést a paprikáról, még a zöldeket is, ezek később beérnek.

  1. Hőmérséklet figyelése

A paprika nehezen viseli, ha a hőmérséklet tartósan 10°C alatt van, ezért már ekkor be kell vinni a kiválasztott helyre. A hőmérsékleti optimum alsó határa 5°C.

  1. Metszés

Az áttelelésre váró paprika főágát vissza kell metszeni 5-10cm-re. Ez azért szükséges, mert télen nem használja fel az eltartalékolt energiáit fölöslegesen az új hajtások kialakítására.

  1. Átültetés

A paprikát át kell ültetni, ezzel egy menetben helyezzünk alá friss komposztot. Érdemesebb visszavágni a gyökereit és kisebb edénybe ültetni, hogy az energiáit tartalékoljuk.

  1. Termesztési igényei télen

Ilyenkor is szükséges a természetes fény, ezért mindig legyen olyan helyen, ahol ezt megkapja. Az állandó hőmérsékletet is biztosítani kell számára, amely 18-22°C legyen lehetőleg.

Mivel alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat a növény, ezért télen nem igényel sok vizet. Hetente maximum kétszer szükséges öntözni. Mindig figyeljük a növény talaját, az a legjobb a paprikának, ha a talaja éppen csak nedves. Helyes öntözési normával elkerülhetjük a penészedést is.

  1. Tavasz

Ekkor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetünk a paprikának a vegetatív fejlődésében. A téli munkálatok eredményeképpen sokkal korábban fogunk terméshez jutni, mintha magról nevelnénk a paprikánkat. Ha minden rendben folyt a teleltetési munkálatok során, akkor március környékén tér magához a paprika. Ebben az esetben már májusban tele lesz megkötődött virágokkal, amelyekből egészséges termések fejlődnek majd.

Írta: Tóth Fanni

Kedves olvasók!

Tóth Fanni vagyok. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjában mezőgazdasági mérnök Bsc szakon végeztem 2012-ben, majd tanulmányaimat ugyanitt folytattam növényorvos Msc-n. Ebben az évben fogok végezni. Ezután növényvédelmi szaktanácsadóként szeretnék elhelyezkedni.

Eredményes termesztést kívánok!12064080_10205214135545145_306916294_n.jpg

over-winter.jpg

 

Forrás: http://www.thechilliking.com/growing/over-wintering/

                Kay Maguire : A chili

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mamoulian 2015.10.13. 20:22:13

A gyökér visszametszéséről tudnátok valami részletesebb leírást? Köszi!

Rwindx 2015.10.14. 10:01:12

Én idén megpróbálok összerakni egy ledes növénylámpát nekik, bár kissé el vagyok vele késve.