Ellenállhatatlan indiai recept chilivel.

2015. szeptember 17. - bogar.mark

b.jpg

Jönnek a hidegebb napok, ilyenkor jólesik egy kellemesen fűszeres, pikáns, melengető egytálétel. Az indiai ízekre jellemző az édeskés aromák keveredése a pörkölten füstös és csípős ízekkel, mely kifejezetten jó érzést biztosít a hidegebb napokon. Az indiai fűszerekért már nem kell messze utazni, a legtöbb zöldpatikában, drogériában megtaláljuk őket. Bátran használjuk őket a delikát helyett, ha egy kis friss ízvilágra vágyunk. Az alábbi sertés curry egy sűrűbb egytálételként is készíthető, de hígabbra főzve levesként is kiváló. Az egészséges csicseriborsó (konzerv is megfelel) pedig remek kiegészítő és köret lehet a rizs vagy krumpli helyett.

unnamed_2.jpg

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 40 dkg sertéshús (felkockázva)
  • 1 doboz (konzerv) csicseriborsó
  • 2 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma (vékony csíkokra vágva)
  • 1-2 db csípős paprika (lehetőleg friss chili)
  • Kb. 5 dkg friss gyömbér (vékony csíkokra vágva)
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • Őrölt chili (ízlés szerint)
  • Egészben: 1-2 db fahéj, 2 teáskanál köménymag, 3-4 db szegfűszeg, 2-3 kardamom mag
    Őrölt indiai fűszerek: garam masala, tikka masala, tandoori masala, curry, koriander, római kömény
    Só, bors, olaj, 4-5 dl húsleves alaplé (kockából is jó)


A darabos fűszereket mozsárban vagy aprítógépben összezúzzuk, és kevés olajban, nagy lángon felpirítjuk. A megpirított fűszerekhez hozzáadjuk a kockázott húst, és nagy lángon minden oldalát alaposan megpirítjuk (nem kell folyton kavargatni, hadd barnuljon meg egy kicsit a hús). A megpörkölt húshoz hozzáadjuk az őrölt chilit, a friss csípős paprikát, elkeverjük és 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát (elkeverjük és 1 percig pirítjuk), az apróra vágott hagymát (elkeverjük és 1 percig pirítjuk), gyömbért (elkeverjük és 1 percig pirítjuk), az őrölt pirospaprikát, sót, borsot, és az őrölt indiai fűszereket. A zöldségek pirításánál figyeljünk, hogy ne égjenek meg. Felöntjük 2-3 dl alaplével és addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a csicseriborsót. A konzerv csicseriborsó nagyon puha, nem kell túl sokáig főzni. Az étel sűrűségét folyamatosan szabályozhatjuk az alaplé hozzáadásával. Tálalható hígabban is levesként, vagy sűrűbben is, rizzsel vagy tésztával.

unnamed_3.jpg

 

Látogass el, az Imádok Főzni/Cooking Is Fun oldalára!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tritrek 2015.09.23. 17:37:00

Őőőő, ennyiféle masalát egybe? Ezt először hallom... meg masal és curry? Milyen curry? Fura egy recept... sokat főzök indiai kajákat, indiai receptek szerint, de ez amolyan európai gulyás...