Ratatouille és a chili vakrandija

2015. szeptember 11. - bogar.mark

72230aa0-3228-0132-4046-0ebc4eccb42f.gif
Nyáron különösen remek idényjellegű egytálétel: egészséges, olcsó, laktató, tápláló, és a végtelenségig variálható. Készíthetünk húsos, vegetáriánus, vagy vegán verziót is.

dsc_1495.JPGA hagyma, paprika paradicsom alapkombinációt még ezerféle dologgal bővíthetjük: ismerünk rizses lecsót, tojásos lecsót, káposztás lecsót, babos lecsót, de jómagam kísérletezésképpen készítettem már vörös lencsével vagy mungóbabbal is (hozzáteszem, egyáltalán nem rosszul sikerült kísérletek voltak ezek). Egy igazi kapszaicin függő értelemszerűen belecsempészi a csípős ízeket ebbe az egyszerű, de nagyszerű nyári ételbe. A csípősség elérése is végigmehet több úton: például ha az alapba nem csak csemege, hanem egy-két csípős paprikát is beleszeletelünk, akkor el is érhetjük a kívánt hatást. De mi történik akkor, ha a kedvenc nyári ételünket a másik nagy szerelemmel, az igazi chilivel házasítjuk?_mg_9231.jpg

A Sárréti Chilifarm szinte teljes termékpalettáját végigpróbáltam, hogy egy igazán pikáns lecsót tudjak kísérletezni.

Lássuk a tapasztalatokat:

Lecsó és Macskajaj: a kísérletezést óvatos duhajként kezdtem, így egy teljesen sima, hagyományos lecsót bolondítottam meg egy kis sárréti Macskajaj szósszal, amely gyakorlatilag a hagyományos Erős Pistával egyenértékű csípősség tekintetében (de azért mégis más, ha chilit eszik az ember:D). A végeredmény szinte borítékolható volt: egy kellemesen pikáns lecsó, amely nem csak a fanatikusok, hanem szinte minden, a magyar gasztronómiai hagyományokat ismerő és kedvelő ember számára „vállalható”._mg_9220.jpgLecsó és Füst az üstben : a második kísérlet merész olt, és bevallom őszintén nem is sikerült annyira jól. A sárrétiek BBQ szósza kiváló alapanyag egy pörkölthöz, vagy gulyáshoz, de a tisztán növényi alapanyagokból készült lecsónak annyira nem tettek jót a füstölt ízek. Az igazsághoz mondjuk hozzá tartozik, hogy ez egy kókuszzsírral készült, tehát valóban 100%-ig vegán lecsó verzió volt, de elképzelhetőnek tartom, hogy ha az alapot füstölt szalonnából és/vagy kolbászból készítjük el, akkor kellemesebb végeredményt kapunk. Ha a közeljövőben elkészül egy ilyen akkor okvetlenül megírom, ha valaki ihletet kapott és megelőz, akkor mindenképp értesítse a kapszaicin függők közösségét:D8068_ratatouille.gif

Lecsó és Tűzköpő: a fokozatosság elvét követve a két enyhébb termék után jött egy erősebb. A Tűzköpő alapja ugyebár paradicsom, illetve a Dorset Naga, Red Habanero és Szellem chili triumvirátusa biztosítja, hogy az Erő velünk legyen. Itt az adagolástól függően elérhetünk kellemes csípős hatást, de ha megszalad a kezünk akkor akár egy erőslecsó evő verseny alapanyagát is elkészíthetjük.

Tűzköpő és Chi-Lee : a sárrétiek legerősebb termékének bevetése előtt sokat gondolkodtam. A TOP 3 szósz (Chernobil, Nyelvterpesz, Csak Norris, Chi-Lee) közül az utolsót választottam, egész egyszerűen azért, mert az volt otthon. (erősségben egyébként ezek a termékek hasonlóak, így a végeredmény tekintetében majdnem mindegy, hogy melyiket használjuk). A Chi-Lee egyik alapanyaga a sárga paradicsom, amelynek a karaktere alapvetően tér el a hagyományostól: sokkal selymesebb, gyümölcsösebb ízvilágot képvisel. A másik összetevő pedig a fokhagyma, amely szintén egy érdekes színfoltot hoz ebbe az ízkavalkádba. A végeredményt azonban egyértelműen az 1.000.000 feletti SHU értékkel rendelkező Skorpió Chili uralta, úgyhogy az ízek összeérése mellett (vagyis inkább helyett) azon gondolkodtam, hogy ezt a lecsót bizony muszáj megspékelni egy kis tejföllel…:D wrk9eve.jpg

Tapasztalatokat leírta: Kiss Ákos, vendég blogger (HeroHub, 3MMM)

 Kövess minket folyamatosan frissülő facebook oldalunkon:logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.