Virágelrúgás - Fejlődési zavarok a chili paprikánál

2015. augusztus 24. - bogar.mark

dsc_1188_1.JPGA chili paprikáim virágai kivétel nélkül leestek, mi a teendő? Sajnos terméssel még nem büszkélkedhetem a Red Habanerot illetően, viszont tele van virággal, amiket jellemzően el is hullajt! Mivel tudom megakadályozni a virághullást? Elsárgult virágok a chili paprika bokron, majd leesnek, miért? Több fórumon és közösségi oldalon találkoztam az alábbi problémával már, most megpróbálok pár tippet adni, miként orvosolhatjuk ezt a problémát. Mint egy régebbi bejegyzésemben írtam, a klimatikus tényezők hatással vannak növényeink fejlődésére. 

capsicum-anathome1.jpg

A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk:

  • a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén),
  • a légkörből felvehető elemek (szén),
  • a talajból felvehető elemek (nitrogén és hamuelemek).  

Mi okozhatja a virághullást?

Hőmérséklet
Fontos növényeink számára a megfelelő hőmérséklet, ugyanis huzamosabb ideig nem szabad hűvös, hideg helyen tárolni őket. A  melegebb helyen tartott kedvenceinkre is oda kell figyeljünk. Vigyázzunk a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal. Ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között túl nagy a különbség a virágok elhullatása következhet beFontos a közvetlen napfényhez való hozzászoktatás, különben a növény megéghet, de a virágok fejlődését is gátolhatja. Optimális havi átlaghőmérséklet: 18-22 °C

Fény:
A növényeink fejlődési időszaka alatt, kiemelten fontos tényező a megfelelő fénymennyiség. A virágok gyengébbek, lassabban fejlődnek, ha a virágzás alatt kevés fény éri. Hogy miért is kell a növényeknek fény? A legfőbb energiaforrás. Fontos szerepe van a szén-dioxid megkötésében és a szerves anyagok előállításában. Olvasd tovább...

Páratartalom:
A paprika magasabb relatív páratartalmat igényel a hajtatás során. 

Megfelelő folyadék mennyiség:
Mindig ügyeljünk arra, hogy a növényünket egyenletesen locsoljuk és a földje ne száradjon ki. A cserepes növényeknél, szerencsére a cserép alja ki van lyukasztva, így ha túl locsoltuk volna, a maradék víz ki tud szivárogni és nem penészedik be a paprika földje. Ha csak hébe-hóba locsoljuk és akkor sem figyelünk a víz mennyiségére a növényünk megbetegedhet, elgyengülhet, ami után a virágképződés is nehezen fog beindulni.dsc_1200.JPGÖltözzünk be méhecskének, fogjunk egy fülpiszkálót és termékenyítsük meg növényeinket, ha a 6. emeleti erkélyen termesztünk chilit. 
A virágelrúgás legnagyobb okozója, hogy növényeinket a szorgalmas rovarok nem találják meg. Ezáltal nem lesz beporozva a virág és lehullik. De, ha nem akarunk beöltözni és eljátszani Maját a méhecskét, van itt néhány tipp, amivel elősegíthetjük a beporzást:

  1. Szellőztetés, pár perc huzat a levegőmozgás kedvéért.
  2. Rázzuk meg óvatosan növényeink ágait.
  3. "Mesterséges megtermékenyítés" fülpiszkálóval, ecsettel vagy ujjainkkal.

De, ha még mindig nem lenne pozitív a változás, használjunk magas foszfor tartalmú tápoldatot, illetve figyeljünk a vitaminokra. A terméskötést befolyásoló mikroelem pedig a: BÓR.dsc_0835.JPG

Részletes leírás a növényi hiánybetegségekről: KLIKK IDE!

Biztosan sokan találkoztatok már sárguló, elhaló, elszáradó levelekkel, palántákkal, amelyek megálltak a növekedésben, vagy nem hoztak termést. Ha nem feltételezhető rovar, vírus vagy más kórokozó támadása, a legvalószínűbb magyarázat, hogy szegény csemeténk valamiből nem kap eleget. Úgy tűnhetne, hogy annak a tizen-néhány növényi hiánybetegségnek az elkülönítése egyszerű, hisz mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes tünetei, ám ez a valóságban messze nem így van. Ebben a bejegyzésben megpróbáltam összeszedni a legfontosabb növényi hiánybetegségek kialakulását, megjelenési formáit, tüneteit. Megkülönböztetésük nem minden esetben könnyű, de egy kis odafigyeléssel gyógyításuk megoldható. Remélem, segítségére lehetek a chili termesztőknek ezzel a bemutatóval. 
novenyi-hianybetegseg_b.png

 

CSÍPTED A CIKKET? TETSZETT? ITT MÉG TÖBB POSZTOT MEGTALÁLSZ! KLIKK IDE A TOVÁBBI POSZTOKÉRT!

MEGOSZTOM A BARÁTAIMMAL FACEBOOKON.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.