Anyatej helyett is a kapszaicin után sírtam.

2015. augusztus 15. - bogar.mark

Szatmári Gergely vagyok, a Fenevad Chili termékcsalád készítője.

Mikor találkoztál a chili paprikával? 

profilkep.jpgSzüleim szerint már az anyatej helyett is a kapszaicin után sírtam. Na jó, csak viccelek, tényleg régóta szeretem a csípős ételeket, de az igazi találkozás nem olyan régen, 2012 karácsonyán történt. Nagymamának kerestem interneten karácsonyi ajándékot, és mivel tudtam, hogy szeret a telken kertészkedni, zöldséget és gyümölcsöt termeszteni, gondoltam meglepem egzotikus chili paprika magokkal. Nem akartam azonban a véletlenre bízni, ezért még jóval karácsony előtt kipróbáltam, hogy nekem kikelnek-e a magok. Ezért Budapesten, egy lift nélküli társasház harmadik emeletére felcipeltem néhány zsák virágföldet, és nekiláttam az ültetésnek. Az első termésekre való várakozás alatt pedig tucatnyi chili szószt vásároltam, ekkor találkoztam először extrém csípős chilivel, és alig vártam, hogy én is hasonlót készíthessek.

Mennyire bírod a csípőset, erőset?

A családban szinte mindenki szereti a csípőset, és talán én bírom a legjobban, de egy ízletes Habanero a felső határ nálam is. A kedvencem egy tányér húslevesbe egy kávéskanál saját Habanero szósz.  Ez elegendő ahhoz, hogy a leves elfogyasztása után még fél óráig kellemesen érezzem az ízét és az erejét is.

Azokkal a paprikákkal, melyek erősebbek a Habaneronál, gyakran bajban is vagyok. A szószok készítésénél muszáj megkóstolni az eredményt, sőt közben is folyamatosan ellenőrizni kell. De elmorzsolok néhány könnycseppet, és megteszem. Vagyis fordítva: először kóstolok, aztán jönnek a könnyek.

Mióta foglalkozol chilivel?

Ezt az első kérdésben már ki is fejtettem, az első igazi találkozás után egyből nekiláttam… Először csak a budapesti albérletben próbálkoztam, az erkélyen, illetve egy szobai növénysátorban. Aztán tavaly a nagykanizsai telken is ültettem, ahol már őstermelőként is regisztráltattam magam.chili-selfie.jpg

Miért éppen a chili?

A chilivel öröm foglalkozni. Speciális kezelést nem igényel, csak törődést, szeretetet. Nem kell hozzá több hektár terület, hiszen a gondoskodást egyetlen tő akár több száz terméssel hálálhatja meg. A legtöbb ételbe pedig mi magunk is teszünk csípőset, így a saját termés miatt még finomabb lesz az ebéd.

Miket lehet nálad kapni? (Szószok, krémek)

A fő profil a chili püré, vagy ahogy én hívom esszenciák, melyek tartósítószer nélkül készült chili szószok, minden egyéb fűszer nélkül. Hiszen minek rontanánk el/változtatnánk meg valaminek az ízét, ami alapból finom?

Készítek ún. mártogatóst is, ami egy fűszeres, paradicsomlé alapú chilis szósz. Ebből azonban legtöbbször készlethiány van, mert nincs az a mennyiség, amit ne ennénk meg az elkészítés utáni 1 órán belül… tortilla chipsszel királyi lakoma.

A Fenevad termékcsalád eddigi legerősebb tagja a Harapós szósz, melyet az idén termelt fajtáknak köszönhetően meg fog előzni csípősségben a Vérszomj elnevezésű, nagyon limitált darabszámú termék.

Készítesz valami újdonságot is?

A fentieken kívül ecetes salátaöntet, chilis olívaolaj, savanyúság is készül, valamint ősszel érkezik egy kiegészítő termékem, a chilis nyalóka, mely többféle erősségben fog készülni, a legelvakultabb chili rajongók számára.chili-zold.jpg

Vicceltél-e már meg valakit főztöddel vagy szószoddal?

Folyamatosan ezt csinálom! Az irodába mindig viszem az újabb, erősebb szószokat, és az új kollégáknál ez amolyan beavatási szertartás, hogy ki kell próbálniuk. De olyan is történt már, hogy a céges kerti party során az egyik kolléga sörös korsójának a szélét végigkentük egy frissen szedett szellem chilivel. Mivel nem jött rá, hogy mi a csípősség forrása, folyamatosan újra ivott a pohárból, így az érzés nemhogy csillapodott, erősödött. Nagyon vicces volt.

Mióta foglalkozol hobbiszintű/értékesíthető mennyiség termesztésével?

Hobbinak indult, valószínűleg az is marad, de azért idén már értékesíthető mennyiséget fogok termelni. Gazdaságinformatikus diplomám van, főállásban pedig online marketinggel foglalkozom, emellett más nem fér bele. Szerencsére a családom folyamatosan felügyeli a chilik növekedését a telken, de egyelőre 200 tőnél nem tervezek többet ott sem.

Az üzletszerű tevékenységet reményeim szerint ősszel sikerül beindítani, jelenleg arra várok, hogy megkapjam a kistermelői engedélyemet. Addig is az előrendelések szép számban érkeznek, a termék többségének már az előtt meglesz így a gazdája, mielőtt elkészülnének.

Mi alapján válogatod ki a termesztésbe bevont fajtákat és melyek ezek?

Két fő mozgatórugója van ennek a történetnek. Első sorban olyan chiliket válogattam össze, amiket mi is szeretünk, ezért van most sok Habanero fajtánk: Red, Yellow, Choco, Ebony Giant, Big Sun. Emellett pedig vannak a piszok erős fajták, mint a Naga Viper, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T, Fatalii, hiszen a legtöbben a legerősebb szószt keresik, szeretnék próbára tenni magukat és ismerőseiket.

Tudom, hogy jelenleg a Carolina Reaper a világ legerősebb chilije, ez a Fenevad Chili termékcsaládból hiányzik, de már a most termesztett fajták miatt is gázmaszkot kellett vennem a chilik feldolgozáshoz. Jövőre viszont biztosan lesz néhány a „kaszásból” is!

Hány fajtát termelsz?

Körülbelül 15 fajta chilim van idén. A fent említetteken kívül van még néhány érdekes fajta, de ezek enyhébben csípős fajták. Ilyen például a kis növésű „tűzkosár chili” (Basket of fire), az egyedi ízű „Sátán csókja”, és a legviccesebb, a pénisz formájú terméseket produkáló „Peter’s pepper.

Mely termesztési módnak vagy a híve, a fóliásnak vagy a szabadföldinek?

A legjobb eredményeket fóliában tudom produkálni. Az ottani mikroklíma miatt a növényeink akár egy méter magasra is megnőnek, nagyon bokrosak, és a legtöbbjük egy szezon során több mint száz termést produkál. Fóliában viszont véges a hely, ezért szabad földben és virágcserépben is nevelek még chiliket.11188490_1440499872927911_8182948245081517853_n.jpg

Milyen vitaminokkal segíted a növények egészséges és zavartalan fejlődését?

A legtöbb tápoldatom a Babylon growshopból van, ezek Nyugat-Európában nagyon népszerű termékek, főleg hidropóniás növénytermesztésben használják őket, teljesen organikusak. Az a trükkjük, hogy a növények aktuális igényeinek megfelelően különböző arányú keveréket tudok készíteni. Most már egyre jobban tudom, hogy mit kell adni virágzáskor és milyet például palántakorban.

De az esővíz, komposzt kombóval nehéz bármely tápoldatnak versenyezni, elképesztő milyen jól érzik magukat a növények egy ilyen kezelés után.

Milyen tanácsokat adnál újonc chili termelőknek?

A chili termesztés türelmet, kitartást és sok-sok utánajárást igényel, de nagyon jó móka. Ha szereted a csípőset, miért vennél bolti mű-paprikát, ha meg tudod termelni te is magadnak?! 

MUTASD BE TE IS A FARMOD, KERTED, TERMÉKEID. JELENTKEZZ: INFO.KAPSZAICINFUGGOK@GMAIL.COM VAGY CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ: ITT!

rect3664-0-0.png

 

Kolombusz Kristóf annak idején két dologban tévedett: Klikk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.