Chili termelők nyomában, válaszd a hazait! I. rész

2015. augusztus 03. - bogar.mark

img_1309_b.JPG

Kereszttűzben a BEszósz Manufaktúra- interjú Nagy Bencével és párjával Tóth Enikővel.

 

Mikor találkoztál a chili paprikával?  

Bence: Én nagyon sokáig nem szerettem, sőt kerültem is a csípőset. Még a gyrosba se kértem csípős mártást. Utána egyik percről a másikra ez valahogy megváltozott. Édesapám szerzett egy kis birds eye csilit és a következő évben már saját magunk is termeltük. Természetesen az én feladatom volt a bokrokról a termés leszedése. És mikor egyedül voltam győzött a kíváncsiság…

Frissen szedett tűzpiros madárszem. A szemem is kiugrott ebből lett a mi házi „Erős Laci” krémünk. A Krémből vittem is be a munkahelyemre és tetszett is mindenkinek… az egyik akkori kollégám Pisti (aki most TheVR nevű YouTube csatornát csinálja és nagyon nagy nézőszámmal dolgoznak) mesélt nekem a sokkal, de sokkal erősebb chilikről és hozott nekem egy sárga habanerot. Első kóstolásra szerelem volt; a kapszaicin és az én románcom 2010-ben kezdődött és azóta töretlen. Ugye abból a paprikából is tettünk el és jövőre a saját habanero krémemmel riogattam a barátokat és a családot. Utána évről évre követve, a világbajnok chilikkel próbáljuk tartani a lépést.

Enci: Eleinte csak a magyar csípős paprikákkal találkoztam, de mivel azokat nagyon szerettem (és bírtam is) elkezdtem vásárolgatni a boltokban kapható különböző chilikrémeket, -szószokat. Aztán egy barátnőmtől kaptam Angliából egy ici-pici üvegcsében egy chilikrémet, amit egyszerűen csak „A Rettenetes”-ként emlegettem. Ez volt életem első igazán erős élménye. A különböző chilifajtákkal Bence mellett ismerkedtem meg.img_1308_b.jpg

Mennyire bírod/bírjátok a csípőset, erőset?

Bence: Személy szerint minden paprika fajtából eszek, mikor megérik. Nincs kivétel. Kóstolás után eldöntöm, hogy megeszek-e egy egészet, vagy ez már a "nem" kategória. 1 millió SHU alatt jöhet nagyjából bármi. Nem mondom, hogy nem szenvedek egy jó kis Red Savinátol, de senki nem gondolkodott el, hogy esetleg valami bajom lenne, mosolyogva tűröm a fájdalmat. Szalonnasütésnél egy habanerot, azért rákarikázok a zsíros kenyérre.

Enci: Gyerekkorom óta szeretem az erős-csípős ízeket. Eleinte csak a borsot borítottam bele az ételekbe, aztán jöttek szépen sorban a paprikák különböző fajtái. Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy – ha nem is vagyok annyira elvetemült, mint Bence – elég jó viszonyban vagyunk a chilikkel még akkor is, ha néha könnyet csalnak a szemembe. 

Mióta foglalkozol/foglalkoztok chilivel? 

Bence: 2010-ben a már említett habanero, de az első milliós chilit (7 Pot Brain Strain) 2012-ben kezdtem termeszteni. Fél kiló krémem lett belőle és még 2015-ben is van 70 gramm (az én  drágaszágom). Encivel is így ismerkedtem meg, hogy megkóstoltattam vele a „piros méregként” elhíresült krémet és fapofával közölte hogy nem csíp, de utána elmondta hogy közben belül sírt. A különböző szószokat már együtt kezdtük kikísérletezgetni.

Enci: Mivel panelban nőttem fel, termesztésre csak most lett lehetőségem, de különböző csípős szószokat már évek óta kotyvasztok otthon. Főleg chutneykat főztem különböző gyümölcsökből.

img_1240b.jpg

Miért éppen a chili? 

Bence: Először természetesen a csípős íz imádata . Endorfint szabadít fel, mint a csoki, csak ez nem hizlal. Mikor ezeken túl voltunk, akkor néztünk utána az élettani hatásainak, amiről semmi rosszat nem tudok mondani. Sőt ha elkezdeném sorolni, nem jutnánk a végére. Röviden értágító, fájdalomcsillapító, vízhajtó és fokozza az orrnyálkahártya működését is. .

Enci: …mert finomak, egészségesek és gyönyörűek. És nem utolsó sorban rengetegféleképpen lehet felhasználni őket. 

Miket lehet nálatok kapni? (Szószok, krémek) 

Bence: Mi kereskedelmet nem folytatunk. Saját felhasználásra, ajándékozásra, megviccelésre készítjük termékeinket. De szerencsére sikerült már Gabkó Gabival és az abádszalóki Pokoli Konyha csapatával is csereberélni egy-egy kisebb csomagot, aminek nagyon-nagyon örültünk. Abádszalókon jártunk a nyáron és ellátogattunk egy csilisbab és egy pár sör erejéig a Pokoli Konyhába. Tanulságos volt és nagyon jó élmény. De a kérdésre visszatérve: amit át lehetne fogalmazni a „miket készítetek”-re első sorban szószok, krémek találó fantázianevekkel. Például a Kígyómarás nevű szószunk rengetegszer mosolyt csalt már az arcunkra (máséra is, ha nem az üveg rossz oldalán állt). Ezek mellett chilis mustárt is csinálunk. Chutneyt is és van BBQ szószunk is. Peszto mogyoróval és sok csilivel.

Enci: Ajándékba, cserébe lehet nálunk kapni a különböző édes, savanyú, füstös, fűszeres, érdekes, de mindenképpen könnyfakasztó finomságokat. Szoktunk készíteni szószokat, krémeket, mustárt, édességeket, illetve volt már rá példa, hogy jóféle házi pálinkát bolondítottunk meg vele. Szinte mindennek sikere volt eddig a csípős kedvelő baráti körünkben.img_1300_2_b.jpg

Készítetek valami újdonságot is?

Folyamatosan ötletelünk új ízkombinációkon. Idén például ki akartuk próbálni a sárga ketchupot, de ismét nem azt kaptuk amiért fizettünk, sárga helyett ökörszív paradicsom lett, úgyhogy piros chilis ketchup lesz.

Vicceltél-e már meg valakit főztöddel vagy szószoddal?

Bence: Minden alkalommal, amikor csak lehet. Chilis karamell, chilis bonbon és társai. De van egy nagyszájú barátom, aki kapott a kígyómarásból 0,5 ml-t kis pohárban.. háááát, na neki nem volt őszinte a mosolya, de mi jót kacagtunk. Meg persze a verhetetlen chilis ágyas vodka.

Mióta foglalkozol/foglalkoztok hobbiszintű/értékesíthető mennyiség termesztésével?

Hobbiszint ez még mindig, de az idei az első év hogy nem 30-40 tővel kell gazdálkodni, hanem meg tudtuk növelni 200-ra, de a értékesíthető mennyiséghez ez még nagyon-nagyon kevés lenne. Azt talán majd egyszer.

Mi alapján válogatjátok ki a termesztésbe bevont fajtákat és melyek, ezek? 

Az első szempont minden esetben a SHU mutatója. A többi mind mellékes. Néhány fajtát a színe miatt tartunk, de a legtöbb emberben az van, hogy a chili piros. Ha visszagondolunk az elmúlt évek rekorder chilijeire; mind piros. Természetesen van sárga, csoki, fehér és egyéb változata majdnem mindnek - főleg a hibrideknek - de a szín sokadrangú. Az meg hogy bőtermő-e, az csak az első évben derül ki. Mindig vannak „teszt magok”, amiből elteszünk egy párat, és ha bejön akkor jövőre többet vetünk. Ha több helyünk lenne, mindennképpen kipróbálnánk különlegesebb fajtákat is (lila, fekete, óriás stb)img_1304_2_b.jpg

Hány fajtát termeltek?

Van egy vegyes sorom. Kaptam egy csomag paprika mag mixet és a kíváncsiság nagy úr, abban a sorban szerintem van 10 féle. Amit tudatosan próbálok  termeszteni, az kb 8 fajta: ebböl 6 olyan ami már volt nálam, 2 újdonság.

Mely termesztési módnak vagytok a hívei a fóliásnak vagy a szabadföldinek?

A fóliában korlátozott a helyünk, mivel ez a családi kis fólia. 30 tő paprikát tudok elhelyezni sűrűn (talán túl sűrűn). Minden évben ide kerülnek a legerősebb egyedek. Idén a Bhutlah és néhány tő Carolina uralja a terepet. De természetesen ha tehetném fóliában csinálnám az egészet.

Milyen vitaminokkal segítitek a növények egészséges és zavartalan fejlődését?

Voldünger Linz műtrágya és keserű só mellett tejjel szoktunk permetezni a gombák ellen.


cats.jpg

Mutasd be te is a farmod, kerted, termékeid. Jelentkezz: info.kapszaicinfuggok@gmail.com vagy csatlakozz Facebook csoportunkhoz: ITT!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.