Növényi hiánybetegségek

2015. június 10. - bogar.mark

 

novenyi-hianybetegseg_b.png

Biztosan sokan találkoztatok már sárguló, elhaló, elszáradó levelekkel, palántákkal, amelyek megálltak a növekedésben, vagy nem hoztak termést. Ha nem feltételezhető rovar, vírus vagy más kórokozó támadása, a legvalószínűbb magyarázat, hogy szegény csemeténk valamiből nem kap eleget. Úgy tűnhetne, hogy annak a tizen-néhány növényi hiánybetegségnek az elkülönítése egyszerű, hisz mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes tünetei, ám ez a valóságban messze nem így van. Ebben a bejegyzésben megpróbáltam összeszedni a legfontosabb növényi hiánybetegségek kialakulását, megjelenési formáit, tüneteit. Megkülönböztetésük nem minden esetben könnyű, de egy kis odafigyeléssel gyógyításuk megoldható. Remélem, segítségére lehetek a chili termesztőknek ezzel a bemutatóval.

Sajnos a növények nagyon érzékenyek a „minőségi éhezésre”. Ha nem tudnak felvenni egy adott ásványi elemből megfelelő mennyiséget, annak egyből hatása lesz szinte minden élettani folyamatukra. A hiánybetegségeiket két kategóriába sorolhatjuk. Akut (hiánybetegség) akkor alakul ki, mikor egy adott ásványi elem hirtelen teljesen elfogy a növekedésben lévő palántánk számára. Krónikus hiánybetegségről pedig akkor beszélünk, mikor az adott ásványi elem huzamosabb ideig kisebb mennyiségben van jelen, mint amekkorára a növénynek szüksége lenne.

Az ásványi elemeknek két nagy csoportját különíthetjük el: makroelemek (N, P, S, K, Ca, Mg) és mikroelemek (Fe, B, Mn, Zn, Mo, Cu, Cl, Ni). Makroelemekből sokkal nagyobb mennyiségre van szükségük, mint mikroelemekből. Sajnos nem találtam kifejezetten chilikre specializált szakirodalmat, illetve képeket (alább paradicsom levelek láthatók), de a tünetek szinte minden növénynél azonosak, de legalább hasonlóak egy-egy ásványi anyag hiányában (úgyhogy képzeljétek azt, hogy ezek chili levelek…:P)

kapsz.JPG

Makroelemek: 


Nitrogén (N)nitrogen.jpg
A legnagyobb mennyiségben felvett ásványi elem (70%), a szárazanyag 2-5%-a, nem véletlen, hogy folyamatosan szükség van rá. Hiányában az idősebb levelek klorózisa (elsárgulás, kifakulás), a fiatal levelek kisebb mérete, az elágazások mennyiségének csökkenése, gyökér megnyúlás figyelhető meg. A levelek eleinte csak halvány sárgás-zöldek lesznek, súlyosabb esetben teljesen elsárgulnak. Néhány esetben a levélfonákon az erezet pirosas-lilás elszíneződése is látható.  Az egész levél egyszerre halványul, néhol akár szövet elhalások is megjelenhetnek. Nitrogén pótlás után gyors (pár napos) és látványos felépülés.


Foszfor (P)foszfor_1.jpg
Rengeteg növényi anyagcsere folyamatban játszik szerepet. A foszfor hiány megállapítása elég nehéz, mivel nem jár egyértelmű tünetekkel. Gyakran figyelhető meg a levelek törpenövése, satnyasága. A palánta nem nő olyan ütemben, mint egészséges társai, sokszor úgy tűnhet, csak egy fiatalabb egyed. Esetenként vörös elszíneződések jelenhetnek meg a levélen és száron. A termésfejlődés elégtelen.

 


 Kálium (K)kalium.jpg
Óriási szerepet játszik a membránpotenciál stabilizálásában, az ozmotikus koncentráció kialakításában és a légcserenyílások nyitásában, zárásában. Levelek széleinél figyelhető meg elhalás, esetenként a levélerezet között is. Gyakran klorózissal jár együtt. A Levelek gyakran lankadtak.

 

 


Magnézium (Mg)magnezium.jpg
A növényi zöld színtest (klorofill) egyik fő alkotó eleme és nagyon sok anyagcsere folyamat résztvevője. Hiányában jellemző a levél érközeiben jelentkező klorózis, illetve nekrózis (szövet elhalás). Ezek a területek gyorsabb növekedést produkálnak, mint a levél többi része, így az kissé kidomborodó, ráncos felületű lesz. Esetenként hasonlíthat a kálium hiány tüneteire. 

 

 


Kén (S)ken.jpg
Legfőképp szulfát (SO42-) formájában veszik fel a gyökereken keresztül. Nagyon hasonlít a nitrogénhiányra, de a klorózis sokkal egységesebb a növényen, a fiatal levelekre is ugyanúgy kiterjed mint a régiebbiekre. A levélerezet, levélnyél vöröses, lilás elszíneződést mutathat. Súlyos esetben elhalásos foltok is kialakulhatnak a leveleken és degeneráltak lehetnek.

 

 


Kálcium (Ca)kalcium.jpg
Nagy szerepe van az ozmoregulációban és segít kivédeni más toxikus elemek hatását. A kalcuim nagyon lassan mobilizálható elem. Ez a tulajdonsága nagymértékben meghatározza hiánytüneteit is, amik a növekvő növényi részek lágy elhalása (például a fiatal levelek tövében), bokrosodás, termésen fekete bőrszerű foltok megjelenése (főleg paradicsom esetében), enyhe klorózis. Lassan növekvő növények, kisebb mértékű hiányban az idősebb levelekből képesek mobilizálni a Ca-t a növekvő részekhez, ezzel az idősebb levelek szélein enyhe klorózist okozva. (Persze ez a paprika palántákra nem igaz). Krónikus Ca hiány esetén hajlam a hervadásra.


Mikroelemek:

Vas (Fe)vas_1.jpg
Nagy szerepe van a klorofill szintézisben, így elengedhetetlen mikroelem. Hiányában a fiatal levelek érközei elkezdenek sárgulni, később a levél tövétől, ereitől teljes klorózis indul meg, míg súlyos esetben az egész levél elfehéredik. Vas pótlása után először a levélerezet kezd el visszazöldülni, ami alapján biztosan beazonosítható a hiánytünet.

  


Bór (B)bor.jpg
A sejtfal szintézisben és lignifikációban van szerepe. Hiányában általános enyhe klorózis jelentkezik a levélen, a fiatal hajtások, levelek torzak, sötétzöldek lehetnek. A tenyészcsúcs gátlásával a növény növekedése lassul, alacsony lesz.

 

  


Mangán (Mn)mangan.jpg
Különböző enzimek kofaktora. Hiánya eleinte nagyban hasonlít a vashiányra, a fiatal levelek érközei elkezdenek sárgulni, hálós, foltozott mintázatúak lesznek. Súlyosabb esetben fémes csillogású, szürkés elhalások jelentkeznek a levélerezet mentén. A levelek kisebbek, mint egészséges társaik.

 

 


Cink (Zn)cink.jpg
Enzimek aktivátora. Hiánya erős érközötti szövet elhalással jár. Eleinte szintén a vashiány tüneteire hasonlít, de itt az erezet nem halványodik el, csak az érközötti állományban van nekrózis, ezért inkább a vashiányból felépülő levélre hasonlít. Az levelek gödrösödése is megfigyelhető. A lombozat szegényessé válik.

 

  


Molibdén (Mo)molibden.jpg
Enzimek fémkomponense.  Nagyban hasonlít a nitrogénhiányra. Az idősebb levelek klorózisával, érközötti sárgulásával jár. Viszont itt nem figyelhető meg a levélfonák erezetének pirosas elszíneződése. Súlyos esetben a klorotikus foltok márványossá válnak, szövetelhalások észlelhetők az érközökben. Érdekesség, hogy túladagolása esetén (molibdén mérgezés) a levelek élénk narancssárga színűvé válnak. 

 


Réz (Cu)rez.jpg
Szintén nagyon sokrétű, több oxidoredukciós folyamatban vesz részt. Hiányában a levelek fodrossá válnak, alevélnyél lefelé hajlik. Egy általános enyhe klorózis jelentkezik az egész növényen, míg a fiatal levelek elvesztik turgor állapotukat, így hervadozni kezdenek. 

 


Klór (Cl)klor.jpg
Az ozmotikus stabilitás kialakításában van szerepe (többek közt). Nagyon ritkán alakul ki klór hiány, de ha igen a levelek deformáltak lesznek, az érközötti állományukban klorózis és elhalás figyelhető meg. A klorózis bronzos színűvé is válhat. A fiatalabb levelek könnyen hervadásnak indulhatnak.

 

 


Marcell oldala: FB.COM/chilitudor

BLOG: chilitudor.blogspot.hu/

Facebook csoport: FB.COM/groups/kapszaicinfuggok/

hianybetegsegek-paprika2.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.