Klimatikus tényezők

2015. április 06. - bogar.mark

A meleget és az energiát a napsugárzásból érkező fényáramlat biztosítja a földi élet számára.

dsc_0205.JPG

Magyarország a közép-európai időjárási zónában helyezkedik el. Igazából három hatás befolyásolja kis hazánk időjárását. Keletről kontinentális, nyugat felől az óceáni majd délnyugatról mediterrán hatások érvényesülnek. Egyszóval nincs könnyű dolga ("mindene kint van") Gaál Noémiének és Németh Lajosnak, amikor épp a szeszélyes időjárást tanulmányozzák. Mindettől függetlenül, hogy az időjárás változékony (gondolok itt a csapadék eloszlására) a klimatikus adottságaink kedvezőek a növénytermesztésre. A csapadék kiszámíthatatlansága miatt tudni kell,  hogy a víz többlete vagy hiánya termést csökkentő és minőséget rontó tényező lehet.rabai_papa_kert_159.JPG

Növényélettani szempontból ki kell emelni a víz és a hőmérséklet jelentőségét, de ne menjünk ennyire előre. Kezdjük tehát az én listámon az első tényezővel, a fénnyel.

Fény

A zöld növényeknek a fény olyan, mint Tibi atyának az alkohol, a kapszaicin függőknek a chili, Mr. Presidentnek a Coco Jambo. 

Hogy miért is kell a növényeknek fény? A legfőbb energiaforrás. Fontos szerepe van a szén-dioxid megkötésében és a szerves anyagok előállításában. Ugyanakkor a fény intenzitása, minősége és tartalma is nagyban befolyásolja a növénytermesztést. Felhasználás szempontjából a növények a szórt fényt tudják magukévá tenni, mivel összetételük kedvezőbb és nagyobb arányban tartalmaznak sárgás-vörös sugarakat. Továbbá a fény hatására indul be a fotoszintézis. A sugárzott fényenergiának körülbelül 2-3%-át, maximum 5%-át használják fel a növények. A folyamat során a növény fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból (szén-dioxid) szerves anyagot (szőlőcukor) állít elő.

Fotoszintézis

Az energiát amit a növény fotoszintézis során használ fel, azphotosynthesis.jpg alapvető tápanyagok előállítására fordítja. A növény levelein keresztül széndioxiodot vesz fel a levegőből majd gyökérzetével vizet a talajból. Itt jön képbe a cukor, ha már van széndioxid és víz a növény nekilát, hogy cukrot állítson elő. De ahhoz, hogy cukor termelődjön önmagában ez a két összetevő nem elegendő. Minden növénynek fiziológiai igénye az ásványi anyag, amit a jó minőségű földből a gyökerein keresztül víz segítségével vesz, fel majd szállítja a levelekhez. Ez a folyamat mindaddig zajlik, amíg a klorofill* elegendő fényt kap. (klorofill a és b: napsugárzás energiáját elnyelő molekulái)  Ezen idő alatt a növény széndioxidot vesz fel a levegőből és melléktermékként oxigént bocsájt ki. Egészen addig, míg le megy a nap, ugyanis sötétben a növények nem fotoszintetizálnak, hanem lélegeznek. Éjszaka a növény oxigént vesz fel és széndioxidot bocsát ki. 

photo_2015_01_04_17_01_13.jpg

Mikor beszélünk szórt fényről (diffúz)? A fény közvetve, más felületekről visszaverődve éri el a növényeket. Ezen felületek a levegőben lévő por és vízgőz. 

Mikor beszélünk közvetlen, direkt fényről? A direkt fény a szórt fénnyel ellentétben kevesebb narancs és vörös összetevőt tartalmaz, így a növényekre kedvezőtlen. Ebből következik, hogy a fotoszintézishez nem tartalmaz megfelelő energiát. 

dsc_4647.JPG

 A cikk megírásában segített: Döncző Boglárka 

Következő klimatikus tényező: A hő

KAPSZAICIN FÜGGŐK FACEBOOK CSOPORT

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.