Garnélarák jól megcsípőzve

2015. április 02. - bogar.mark

dsc_9973.JPG

Hozzávalók:

  •  garnélarák,
  •  „Finchili” vagy „Fancsali” paprika,
  •  „Chilis Show ”,
  •  „Füst az üstben”, „CHI-LEE” esetleg „Csak Norris”, „Tűzköpő”
  •  vagy egyéb csípős szósz ,
  •  pritaminpaprika,
  •  paradicsom sűrítmény ,
  •  hagyma ,
  •  fokhagyma ,
  •  olívaolaj ,
  •  citrom ,
  •  0,5 dl száraz fehérbor 

dsc_9967.JPG

Elkészítés: A garnélarákot megmossuk, majd egy tányérra tesszük. Ezután jöhet a tisztítás, mely abból áll, hogy a hátán a páncélt ollóval felvágjuk, majd a rák hátát végig metsszük és kihúzzuk a fekete tápcsatornát (Google-ban rákeresve találunk szemléltető videót is).

Ha fagyasztott garnélát vettünk van esély rá, hogy már meg van tisztítva (páncél és hát fel van vágva és nincs fekete csík a húsban), ezt mindig ellenőrizzük. Ezután leszedhetjük a páncélt teljesen vagy csak a farkáig, de hagyhatjuk rajta is. Egy serpenyőben felforrósítunk olívaolajat, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Kis pirítás után beletesszük a rákokat és kicsit sütjük (4-5 perc). Ezután öntök hozzá kevés vizet, rakok bele „Chilis Show”-t, „Füst az üstbent” és kb. 0,5 dl száraz fehérbort. Jól összekeverem, kicsit rotyogtatom (kb. 2 perc), majd lefedem és még 2-3 percig párolom. Ezután kifedem, és ha szép fehér a húsa kiszedem egy tányérra. A garnéla hamar el - készül, ha túlsütjük vagy főzzük, akkor keménnyé válik. Miközben készül a rák, megcsinálom a csípős szószt. Olívaolajon pirítani kezdem a hagymát, és a fokhagymát, majd beleteszem az összedarabolt „Fancsalit” és/vagy „Finchili” darabokat, a pritaminpaprikát, megsózom „Chilis Show”-al, teszek bele Sárréti „Füst az üstben”, „CHI-LEE” esetleg  „Csak Norris”, „Tűzköpő” vagy egyéb csípős szószt, paradicsomsűrítményt, kis vizet, némi cukrot és összefőzöm. Amikor már puha a paprika és sűrűbb a szósz (de még folyós) tálkába öntöm. Tálaláskor a kis tálka köré tesszük a rákdarabokat és a tálka szélére teszünk egy kis citromot. Fogyasztáskor a rákot kis citrommal le - csepegtetjük és a szószba mártjuk.

cats_1.jpgTippek: 

  • A garnélát frissen érdemes felszolgálni, kihűlve ugyanis gumis, rágós lesz. Ugyanez igaz, ha túlfőzzük, kb. 10 perc alatt el tudjuk készíteni.
  • Ha nem akarjuk, hogy a vendégeink keze zsíros legyen érdemes a páncélt levenni róla, mielőtt elkészítjük.
  • Egy kis citromlével lecsepegtetve lesz igazán kiváló íze a garnélának.
  • A szószt megcsinálhatjuk hamarább is, így tudunk csak a rákra koncentrálni.
  • Még egyszerűbb elkészítési mór, ha kis olívaolajon pirítok fokhagymát, majd beleteszem a garnélát és pár perc alatt mindkét oldalát megsütöm.

dsc_9974.JPG

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiritmonger 2015.09.24. 22:38:21

nem erős túlzás a garnélának az a 4-5 perc sütés/főzés? nem 40-50 másodperc?