Magvetés

2015. március 24. - bogar.mark

Magok elvetése:

rabai_papa_kert_166.JPG

Ez az időszak lesz ami megalapozza az egész éves munkánkat. Az őszi szántástól gyönyörűen gondozott termőföldünk csipás szemmel pislákol téli álmából. A trakik megfeszülve, rajtra készen pole pozícióban a garázsban. Az ültető pálcák összezördülnek. Szóval, ha Barátok Közt nézése közben válogatod a magokat és tervezed miből mennyit szeretnél ültetni és hirtelen Vilibácsival történik valami feldolgozhatatlan, Te meg a helyzet rabjává válsz, tétlenül ülsz jobb kezedben 15 szem Carolina Reaper magocska a bal tenyeredben pedig 19 Jalapeno mag, de mindenről megfeledkeztél mert figyelmedet elterelte a népszerű sorozat 13445. része. Áh, kész anarchia... lényeg, hogy nagyon figyelmesnek kell lenni. Ennél a tételnél mondjuk teljesen mindegy, hogy 4-5 palántával több, de a mi esetünkben több ezer magról van szó. (Nem is nézünk barátok köztöt mikor az ültetést tervezzük *haha*) Íme néhány hasznos tanács Édesapám segítségével:

A magokat általában a kerti kiültetés előtt körülbelül 10-12 héttel szoktuk tápanyagban gazdag földbe elhelyezni.

A következő szempontokra érdemes odafigyelni:

  • A magokat 0,5-1 cm mélyen helyezzük el a földbe.
  • Értelemszerűen minél nagyobb egy mag, annál nagyobb a vetésmélység.
  • Az optimális csírázás miatt a fontos, hogy  hőmérséklet  mindenképp 20 °C felett legyen és a talajhőmérséklet lehetőleg érje el a 25 °C-ot.
  • Fontos a megfelelő páratartalom és a nedvesség rendszeres ellenőrzése.
  • Sokszor nem szívódik fel a víz a nevelőládák, cserepek alján ekkor érdemes az összegyűlt felesleges vizet eltávolítani, hogy elkerüljük a penészedést.

Jó tanács: Ültessünk több magot a tervezettnél, mert nem tudhatjuk milyen lesz a kelés arány.

rabai_papa_kert_140.JPG 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.