Chilis bab recept

2017. április 20. - bogar.mark

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető receptek, tippek, trükkök tőlünk, tőletek, nektek! Íme egy recept, amit Kozma Ferenc küldött nekünk még réges-régen, de nem egy messzi galaxisból. Ha chilivel készítesz bármilyen ételt, kétszer gondold meg, hogy milyen chilit paprikát és mennyit pakolsz bele. Elég aznap sárkánynak lenni, másnap nem kellemes rakétásat játszani!

111328_chili-600.jpg

  • 50 dkg darált hús
  • 40 dkg szárazbab
  • hagyma
  • zúzott fokhagyma
  • 2-3 db hámozott paradicsom
  • édes paprika
  • chili paprika
  • kukorica (itt egyszerűbb a konzervkukorica vagy fagyasztott kukorica)
  • ketchup
  • bors
  • bazsalikom
  • tárkony
  • majoránna
  • babérlevél (én tettem még bele: oregano, gyömbér, koriander, mustármag, őrölt kömény, fahéj)
  • cukor (ellensúlyozni a paradicsom és a ketchup savanykás ízét)
  • olívaolaj vagy étolaj vagy zsír

A száraz babot előző este beáztatjuk. A hagymát apróra vágom és a zsiradékon pirítani kezdem, majd hozzáadom a szintén apróra vágott édes paprikát (kb mint mikor lecsót csinál az ember). Hozzáadom a darált húst és addig pirítom, míg fehér kéreg nem keletkezik körülötte. Ekkor én adok hozzá egy kis vizet, majd a hámozott paradicsomot, a fűszereket és a chilit. Fedő alatt főzöm. Amikor a hús majdnem megfőtt mehet hozzá az áztatott bab és a kukorica (ha konzerv kukorica, akkor elég a legvégén beleönteni), némi vízzel még fel szoktam önteni, hogy a babot elfedje a lé. Ezután készre főzöm, idő közben esetleg még alakítok az ízén. A végén, ha túl "leveses", akkor főzök el a levéből. Fel kell rá készülni, hogy szárazbabból hosszadalmasabb, mint konzervből. Én közel 1,5 órát főztem, mire megfelelően megpuhult a bab. További receptek hamarosan! Addig is kövess bennünket itt, lesd meg legújabb játékunkat, ahol a világ legerősebb paprikáiból készült versenyszószunkat viheted haza!

Chili paprika fokozatok, tippek:

Cayenne - Kellemesen csípős | Habanero - Erős | Dorset Naga (Szellem chili) Extra erős

Receptet küldte: Kozma Ferenc
Fotó: mindmegette.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Broad 2017.04.22. 20:27:38

Az összetevőket elolvasva, ez egy bolognai - chili con carne egyveleg akar lenni.

Nemozoli 2017.04.23. 20:35:08

A Bhut jolokia (szellem csili) kellemes hatása, hogy szinte semmi mellékhatása nincs másnap, viszont aznap lehetsz sárkány! :) saját tapasztalat, ilyen őrleménnyel ízesítek.