Terülj, terülj asztalkám!

2015. március 24. - bogar.mark

Íme egy Kozma Feri barátom által készített minimális kapszaicinnel bombázott fincsi recept. A pulykaszárnyakat nem hétköznapi módon készítette el nekünk. Füstölt cayenneből készült szószt vette segítségül majd ezt szerecsendióval és rozmaringgal ízesítette, turbózta. A kellemesen csípős savanyított Jalapeno és a kerítésszaggató úgyszintén savanyított Habanero sem maradhat ki! Felkészültek az ízlelőbimbóid? Mert ez csak a kezdet!

Hozzávalók:

  •  Pulykaszárny,
  •  15-20 dkg füstölt szalonna,
  •  fokhagyma,
  •  „Chilis Show”
  •  „Füst az üstben”,
  • csípős szósz,
  •  szerecsendió,
  •  rozmaring,
  •  frissen őrölt bors,
  •  olívaolaj,
  •  rizs és vegyes zöldség a körethez

Elkészítés:

A pulykaszárnyakat megmossuk és a csontok mellett egy késsel megszurkáljuk. Ezután megszórom „Chilis Show”-val, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és rozmaringgal mindkét oldalát, majd egy kicsit állni hagyom. Egy tepsibe öntök olívaolajat, beleteszem szárnyakat bőrrel lefele és jól megszórom darabolt fokhagymával és öntök alá egy kis vizet. Fóliával lefedem és 180 °C-os előmelegített sütőbe tolom és 1,5-2 órát párolom (ez függ a szárnyak méretétől, ha biztosra akarunk menni időnként, szúrjuk meg, hogy megpuhult- e, ha nem újra lefedjük és visszatoljuk a sütőbe). Ha már megpuhult, akkor kifedjük és 200 °C-on sütni kezdem, közben locsolgatom, figyeljünk, hogy a víz ne párologjon el róla teljesen. Pár perc után megfordítom a bőrös felével felfelé és rápakolom a füstölt szalonnát, majd készre sütöm. Ezután a pecsenyeléből kanalazok egy serpenyőbe, beleteszem az összedarabolt „Fancsali” és / vagy „Finchili” darabokat, megsózom, teszek bele „Füst az üstben”-t, „CHILEE”- t vagy egyéb csípős szószt, némi cukrot és összefőzöm. Amikor már puha a paprika és sűrűbb a szósz (de még folyós) tálkába öntöm. Miközben sül a hús, megfőzöm a rizst (bő vizet felfőzök, teszek bele sót, majd a rizst és majdnem puhára főzöm) és megpárolom a zöldséget (kevés olívaolajat teszek egy edénybe, majd felmelegedés után beleteszem a zöldséget sóval, tárkonnyal ízesítem és lefedve, időnként megkeverve, megpárolom, kicsit ropogósabbra hagyom, mert én úgy szeretem). A rizst beleszűröm a zöldséghez és összeforgatom. Tálaláskor a tányérra teszem a pulykát (tetején a szalonnával), mellé a köretet. A hús tetejére és a köretre rácsorgatok a szószból.

termek_24.JPG

Tipp: 

  • Még finomabb, ha a szárnyakat (vagy a bőrét) bevagdosom és a darabolt fokhagymát a húshoz (bőr alá) dugdosom.
  • Nekem mindenem a tárkony, de természetesen más fűszerrel is lehet a zöldségköretet ízesíteni.
  • Rizsből lehetőleg „A” minőségűt használjunk, zöldségből ha nagyon akarjuk használhatunk friss alapanyagot, de ha időt, energiát akarunk spórolni a mirelitet is el lehet finomra készíteni.
  • A Füst az üstbent lehet bátran használni, mivel nem erős, de kiváló ízt ad az ételeknek.

fustolt_szalonnaval_tuzott_pulykaszarny_chilis_szosszal_ontve.jpg

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.